El sorprenent paisatge del poble granadí de Guadix, amb les seves ancestral coves i les espectaculars xemeneies que les coronen, han inspirat els artistes que protagonitzen la nova exposició de l'Espai Capgròs. Es tracta del pintor Josep Novellas i el fotògraf Manuel Contreras, mataronins membres del collectiu Dimarts del llimoner, que el proper dijous dia 28 inauguren la mostra Guadix, opera par. Es tracta d'una original exposició que combina les fotografies de Contreras amb les pintures de Novellas, convertint-se en un retrat doble de la petja que el poderós paisatge de Guadix ha deixat en la ment i l'ànima dels artistes.
Conteras viu a Mataró des de què tenia 8 anys, però és natural de Guadix, i fins i tot va viure en una de les coves. La gent en té una idea equivocada. La gran majoria estan habitades, som cases amb totes les comoditats, i algunes d'elles van molt cotitzades, comenta el fotògraf. El de Guadix és el conjunt de coves més gran d'Espanya; algunes de les excavacions es remunten a la prehistòria, i han estat habitades des de temps immemorial. Les muntanyes argiloses de la zona permeten que l'excavació sigui senzillíssima. Quan manquen habitacions, es forada la paret i llestos, explica Contreras. Una altra de les particularitats de les coves és la seva temperatura, que es manté a 19 graus durant tot l'any, i la humitat inexistent. Les coves són plenes d'estampes de verges i altres elements religiosos molt antics, que es conserven com si estiguessin acabats de fer gràcies a aquest microclima, constata Josep Novellas.
Opera par
La fascinació de Contreras pel conjunt de coves l'ha portat a fotografiar-les des de fa força anys, i a convidar amics al seu poble natal per gaudir del colpidor paisatge. Un d'aquests amics va ser Novellas, que va ser a Guadix la darrera Setmana Santa. Vaig quedar molt impressionat comenta Novellas-, no esperava topar-me amb aquest paisatge, que sembla d'un altre planeta, tot ple de xemeneies que em recordaven figures de guerrers o alienígens. Conscient de l'impacte que li havia provocat l'entorn, Contreras va proposar al seu amic organitzar l'exposició que ara arriba a l'Espai Capgròs. Les fotografies de Contreras, amb subtils retocs digitals per evitar la monotonia i donar continuïtat al conjunt d'imatges, es complementen amb les obres de Novellas, que ha utilitzat el collage com a tècnica predominant. Presento una obra força sintètica, sense filigranes. Sempre m'ha preocupat l'home i, tot i que en aquest cas no surten personatges, sí he volgut reflectir la presència de vida humana al paisatge, explica el pintor.
El paisatge és el punt d'unió de l'exposició, a partir del qual els dos artistes mostren la seva visió particular d'un espai únic a tota la península; també per la seva llum, amb les espectaculars postes de sol tenyint de vermell la neu perenne de Sierra Nevada, i el cel de color blau intens, retallat per la blancor de les xemeneies. El poeta Manuel Patricio, també d'Els Dimarts del Llimoner, ha col·laborat en l'exposició amb un text de presentació i un poema dedicat a les coves de Guadix. La mostra es podrà veure fins el proper 25 de gener
Dijous dia 28 · A 2/4 de 8 del vespre a l'Espai Capgròs
-
Una gran boda
El col·lectiu Els dimarts del llimoner ja té en ment nous projectes, entre ells un gran casament (artístic). Volen convidar diversos artistes per plasmar les estampes clàssiques d'una gran boda, des dels nuvis als comensals, passant pels cambrers i el fotògraf. L'objectiu final és muntar una gran exposició amb totes les obres unides pel fil temàtic del casament. Ja porten un any en el tema. "És com la gestació de l'elefant", bromeja Novellas, en referència a la quantitat de fèina que els està portant el tema.
El fotògraf Manuel Contreras i el pintor Josep Novellas
Comentaris