La Diada de 2007
La Diada de 2007

V. Bueno

La Diada dels Capgrossos canvia de plaça per manca de coordinació municipal

La colla actuarà davant de Santa Maria perquè l'Ajuntament no ha previst la coincidència a la plaça Santa Anna de la jornada castellera amb FirOcasió

Els Capgrossos s’han vist obligats a darrera hora a renunciar a la plaça de Santa Anna com a escenari per a l’actuació de la Diada castellera, que tindrà lloc el proper 8 de novembre. Els ‘blaus’ s’hauran de traslladar a la plaça de Santa Maria per celebrar la seva cita més important de l’any després de l’actuació de Santes, ja que Santa Anna acollirà el mateix diumenge FirOcasió, organitzat per la Unió de Botiguers. Els Capgrossos han posat el crit al cel davant l’error de planificació de l’Ajuntament que ha permès que es programessin dues activitats al mateix espai i el mateix dia. Fa dos anys van ser víctimes exactament de la mateixa situació: la coincidència de dates i emplaçament de la Diada i FirOcasió a plaça de Santa Anna va obligar els castellers a canviar de seu a darrera hora, en aquell cas a Plaça de Cuba. Des del govern municipal es reconeix que l’error és producte d’una “manca de coordinació” dels diferents serveis municipals.

“Quan es va produir aquella duplicitat fa dos anys, no vam protestar perquè ens van dir que era un error que no es tornaria a produir, però ha tornat a passar”, lamenta el president dels Capgrossos, Carles Guanyabens. La colla mataronina està indignada amb aquesta situació; comptaven amb celebrar la Diada a la plaça de Santa Anna, la seva plaça més emblemàtica, des del passat 4 de febrer. En aquella data, l’IMAC va tramitar la seva sol·licitud i els va assegurar que “no hi hauria cap problema”, segons relata Guanyabens. A mitjan mes d’octubre, però, els van comunicar que hi havia el problema de duplicitat amb FirOcasió, una iniciativa d’Unió de Botiguers que reuneix estands de venda de productes en estoc, amb algun defecte o restes de sèrie i que enguany celebrarà la seva sisena edició. Segons han explicat fons de la Unió de Botiguers, l’IMPEM va tramitar la sol·licitud per celebrar FirOcasió el mes d’abril passat. Després de diverses reunions amb l’Ajuntament i amb Unió de Botiguers, i en veure que no disposarien d’espai suficient, els Capgrossos van optar per traslladar l’actuació a Santa Maria, plaça que ja van testar amb èxit el juny passat en l’actuació del 12è aniversari de la colla.

Problemes de coordinació
Els diferents departaments de l’Ajuntament implicats en l’assumpte reconeixen la manca de coordinació, però mostren discrepàncies en els motius. Des de l’IMAC, el seu director, Josep Pena, ha reconegut que la situació es deu a “un error dels mecanismes de planificació de l’Ajuntament per detectar solapaments d’actes” que se celebrin a la via pública. L’IMPEM, l’IME, l’IMAC o l’Institut d’Esports, tenen la competència de tramitar actes que se celebrin al carrer, però, tal i com afirma Pena, és al departament de Via Pública on es revisa que no hi hagi coincidències. “Lamentem molt aquesta situació, i entenem que la colla estigui molesta”, ha assegurat Pena, que ha reiterat que “ha fallat la instància de control” de l’Ajuntament.

L’Ordenança de Via Pública, presentada ara fa poc menys d’un any, preveu la implantació d’una eina informàtica, anomenada Viamap, en la qual els diferents serveis de l’Ajuntament hi poden tramitar els actes que programen a la via pública. El software ha de servir precisament per evitar solapaments. Pena ha explicat que aquesta eina s’ha d’implementar “a partir del proper mes de gener”. En canvi, el responsable de Via Pública, Oriol Batista, ha assegurat que Viamap ja ha entrat en vigor i el seu ús és “obligatori”. “Cap dels dos serveis”, ni l’IMAC ni l’IMPEM, “han fet servir el programa” per tramitar les sol·licituds de la Diada i FirOcasió, ha assegurat Batista. Tanmateix, el regidor no ha volgut culpar en concret a cap organisme municipal, i ha preferit definir-ho com “un error de coordinació de l’Ajuntament”. “Amb la nova Ordenança de via Pública, tenim eines perquè això no torni a passar”, ha afegit.

Sorpresa al món casteller
Sigui com sigui, els Capgrossos han hagut de cedir per segona vegada en tres anys. “El món casteller, en especial les dues colles convidades a la Diada (els Castellers de Lleida i els Segals d’Osona) al·lucina amb el fet que nosaltres, una de les cinc colles de referència, no puguem tirar castells a la nostra plaça més emblemàtica”, afirma Guanyabens. El president recorda que la Diada és una actuació important en el calendari casteller, seguida per mitjans d’àmbit nacional. “Si les colles de municipis amb més tradició castellera com Vilafranca, Terrassa, Tarragona o Valls, no poguessin actuar a la seva plaça més destacada, la gent es revoltaria al carrer”, assegura el president dels Capgrossos.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive