La taula de debat Noves tecnologies, dret i patents ha estat un dels primers actes de la Setmana de les Noves Tecnologies per Tothom. Els ponents han estat Carlos Altares, d'Hispalinux; Alfredo Romero, autor del llibre La pastilla roja sobre software lliure; Javier Candeira, impulsor del portal Barrapunto.com; Martí Manent, advocat de derecho.com i David de Ugarte, economista de ciberpunk.net.
Al llarg del debat els ponents han repassat la nova situació jurídica que ha provocat Internet, especialment, en relació als drets d'autor i les patents. Javier Candeira ha recordat que el software no es pot patentar ja que es tracta d'una idea i que la informàtica ha avançat de forma espectacular en les últimes dècades sense patents.
Seguint aquesta mateixa línia, els ponents han elogiat el sistema anomental Creatives Commons, que planteja la possibilitat de cedir part dels drets d'autor a la comunitat en benefici de la comunitat. Els Commons permeten que els autors que ho vulguin puguin cedir els drets d'autor a canvi de diverses fórmules (com ara citar sempre l'autor o bé que ho pugui utilitzar qui ho vulgui, però que no es comercialitzi, ...), de manera que els autors menys coneguts puguin distribuir amb més facilitat les seves obres i que la comunitat tingui accés a més productes. El sistema actual de copy right només permet que el que triomfi es forri, però que el qui no es guanyi la vida fent de cambrer, ha afirmat Candeira. David de Ugarte ha parlat de les noves llibertats que produeix Internet i que ofereixen una major independència als usuaris: abans, si jo tenia coses importants a dir i volia fer un diari, no podia anar al banc i demanar els milers de milions que necessito; ara em puc fer un weblog, que és gratis.
Un dels temes que ha estat present al llarg de tota la conversa ha estat la de les xarxes pear to pear, com eDonkey o Kazaa, que permeten descarregar-se música o vídeos d'Internet. Sobre la nova llei del Codi Penal sobre aquest aspecte, en vigència des del passat 1 d'octubre, Carlos Altares ha comentat que la distància entre l'ús de les noves tecnologies que fa la ciutadania i la legalitat vigent era encara molt gran. En aquesta mateixa línia, Alfredo Romero, ha recordat que pràcticament no hi ha una oferta d'mp3 legal, però que des de fa prop de deu anys circulen multituds de fitxers per vies alegals. En aquest tema, tots els ponents han acusat l'SGAE de frenar la llibertat a Internet.
L'advocat Martí Manent ha aclarit que el risc d'anar a la presó per descarregar-se arxius de la xarxa és mínim, sempre que no es comercialitzin posteriorment, ja que per descobrir-ne els autors caldria una enorme inversió econòmica i, a més, quan s'aconsegueix aquesta informació s'acostuma a fer violant el principi constitucional del secret de comunicacions. El que sí que seria possible, però no es fa, és que els artistes fessin demandes civils pels que tenen arxius en les carpetes compartides, ja que és com oferir l'arxiu, ha matisat l'advocat.
Comentaris