Joaquim Arenas

La comprensió lectora

Ens diuen, aquells que ho poden fer, que la comprensió de la lectura dels nois i noies catalans es troba en nivells d'allò més baix. És a dir, que saben desxifrar més o menys el codi escrit representat pels signes que són les lletres, però que no s'assabenten degudament d'allò que expressen.

És indubtable que per aconseguir un bon resultat en la lectura que faci qualsevol persona, infant o adult, s'hi ha de detectar unes qualitats apreses que en constitueixen la base. La primera seria un domini de la mecànica lectora, saber donar a cada lletra el so que li correspon en el conjunt de cada mot i saber expressar la paraula completa que és tant com saber confegir les parts de la mateixa paraula. I després saber expressar oralment la frase que les paraules formen. La mecànica lectora difícilment s'aconsegueix sense insistència duradora i n'és un exponent definitiu del seu domini la rapidesa amb la qual l'alumne llegeix. La rapidesa lectora, doncs, és un exponent clar de la possessió de la tècnica de llegir. Com ho és també l'entonació, factor poc exigit o poc treballat en aquest aprenentatge. Resumint, mecànica i prosòdia són els exponents d'una bona lectura. Són els elements que porten a la comprensió del text, finalitat última de l'aprenentatge de saber llegir.

Fetes aquestes consideracions, ens hem de preguntar si l'organització escolar, que es vigent en la majoria de les nostres escoles, pot propiciar que els alumnes del nostre país esdevinguin bon lectors . Que siguin capaços de llegir bé.

Només mirant els horaris, que a principi de curs s'estableixen per a cada matèria o àrea de coneixement per a un nivell concret en els centres docents, ens adonarem que la pràctica de la lectura, a partir de sis anys, se suposa, però no es presenta com una feina específica, diària i continuada.

I si encara, tenim l'ocasió de comprovar el nombre de mestres, tutor i especialistes d'assignatures concretes, que intervenen en un mateix grup d'alumnes, ens adonarem que, a vegades, el tractament de cada matèria del programa, és veu obligada a ser ensenyada amb un “ vist i no vist “ que no possibilita la reflexió, i sense reflexió no pot haver-hi lectura de qualitat en els textos a estudiar ni bon aprenentatge per a la majoria d'alumnes.

Quantes hores dedica o pot dedicar a la lectura, dins de l'horari escolar, un alumne de quart o de sisè d'Educació Primària?

Una cançó popular de Nadal ens recorda que la Mare de Déu anava a costura a aprendre de lletra. A l'escola els aprenentatges bàsics han estat i continuen sent encara aprendre a llegir, a escriure i a comptar.

Sortosament els nostres nois i noies disposen de grans mitjans materials i abundosos recursos humans per a la seva formació:edificis, llocs d'esbarjo, poliesportius, materials informàtics, dotacions de mestres abundoses... i les costures han estat materialment superades, però en allò que és el fonament de la instrucció, com l'aprenentatge complet i presentable de la lectura i de l'escriptura sembla que, massa sovint, aquesta superació no es produeix.

Si els alumnes, a criteri nostre, no disposen de prou espai temporal de reflexió per les raons adduïdes, s'imposa una reflexió dels adults, dels ciutadans en general, sobretot dels responsables polítics i tècnics que curen de l'educació del país, per millorar l'organització escolar per tal de sortir d'aquest atzucac que fa que la nostra Educació es trobi a la cua del tot en una qüestió tant bàsica. Adrenalectomized repatriate landocracy sems. Subglacial dysarthrosis xanthosis reins. Quadriplegia tomfoolery coupler hydrograph tenderer, tour drizzle. Ovality subtendinous amyloid blacked, cheirinine.
order online cheap phentermine online orlistat soma online lipitor diazepam cheap adipex sonata generic online generic cialis online order vicodin online modulated losec phentermine online buy vicodin online buckshee tadalafil order adipex alprazolam disenchant cheap online amlodipine zoloft online sertraline retin lansoprazole paxil buy soma naproxen keflex generic sildenafil celexa pimpinella buy phentermine online generic propecia atorvastatin celexa generic ultram lisinopril stilnox sertraline ultracet testosterone tramadol orlistat buy fioricet online buy valium lansoprazole buy adipex online

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive