Durant la festa major de Les Santes, el paper de les colles de diables són crucials en bona part dels actes. Enguany hi haurà a l’agenda de la festa major un acte propi per una d’aquestes comparses, són els anomenats “Colla del Basilic”. Es tracta d’una associació de diables i diablons on s’hi agrupen diverses comparses festives com ara algunes de foc, entre elles els Diables de Mataró. Aquesta entitat es va fundar fundada l’any 2003 però uns anys després, concretament l’any 2010, es va renovar amb l’estètica d’un ball de diables en essència amb diferent vestuari, acompanyament musical i incorporant personatges característics. El cap d’aquesta colla , Cesc Palau explica que van decidir “fer un canvi cap a un ball tradicional i ara tenim una vocació més de comparsa de festa”.
Habitualment la Colla del Basilic és present a les festes del barri de Rocafonda, Peramàs Esmandies i col·labora a les festes de la Via Europa, a més d’acudir a totes aquelles festes de fora la ciutat que els conviden. Però aquest any la colla ha arribat a un acord amb l’Ajuntament i la Comissió d’Actes Nous de Les Santes per tenir un acte propi a la festa major en el sí de la Festa Major. “L’objectiu és donar-nos a conèixer com a comparsa de ball de diables diferent al que estem acostumats a veure a la ciutat i enfocar quin serà el nostre paper a les Santes l’any vinent”, explica el cap de colla, Cesc Palau. L’acte consistirà en una cercavila de foc des de l’ajuntament fins a la plaça de Can Xammar “on s’hi farà un acte de presentació de la simbologia del ball de diables i del paper que interpreten cada un dels seus personatges”, explica Palau. Seguidament, la colla es dirigirà a la plaça Santa Maria on s’hi farà una mena de taller per a que la gent pugui posar-se la roba dels diables i veure les figures d’a prop. Un cop finalitzat el taller, la cercavila anirà des de la plaça Santa Maria cap a l’ajuntament.
La “Colla del Basilic” va ser exclosa de la coneguda Nit Boja l’any 2009, per tant feia un parell d’anys que no era present a la gran nit de les Santes. En aquesta edició, però, sí que els hi han convidat. “Des de l’any passat hi ha hagut una cord intern que especifica que un any hi serem presents i el següent no”, explica Cesc Palau. Des de la colla reconeixen que la relació amb l'Ajuntament ha millorat força. Palau apunta que el canvi de govern hi ha ajudat. “Amb l'antic regidor de cultura la relació no era gens bona, però ara s'han mostrat molt més oberts a trobar solucions i arreglar la nostra situació”, explica. La polèmica viscuda l'any 2009, que va portar els membres de la colla i també dels Diables de la Llàntia a expressar el seu malestar durant la Crida, amb pancartes reivindicatives i amb xiulets (i que va comportar un sonor 'calleu' del llavors alcalde Joan Antoni Baron, enmig del seu discurs), sembla que ha acabat cicatritzant.
-
Comentaris