Albert Guisasola

La ciència de la cervesa

Aquest és un article per a llegir tot prenent una cervesa ... La història atorga el privilegi d'elaborar la primera cervesa als antics habitants de la Mesopotàmia (6000 aC), que segurament fou un descobriment per casualitat oblidant pa mullat en algun lloc. Des de llavors, la cervesa ha estat una beguda amb un pes important en la nostra història. Per exemple, el primer codi de lleis conegut que fou redactat per Hammurabi (emperador babilònic del 1760 aC) contenia una llei que racionava la quantitat de cervesa als seus habitants segons el seu status social: 2 L. per a treballadors i 5 L. per a administradors. En l'edat mitjana, els monjos varen col·laborar intensament en el perfeccionament del procés l'elaboració ja que era una beguda nutritiva (i plaent!) ideal per èpoques de desdejuni. En l'edat moderna, Louis Pasteur va agafar un gran coneixement sobre els microorganismes en el tractat “Estudis de la Cervesa” (1876), que li va permetre més endavant desenvolupar el procés de pasteurització de la llet.

El procés d'elaboració de cervesa és molt senzill, només cal aigua, civada, llúpol i llevat. Primer de tot, es barreja la civada triturada amb aigua calenta per a formar una pasta que després es bullirà. La procedència física de l'aigua (és a dir, la seva composició mineral) té una forta influència sobre el sabor final de la cervesa. Durant aquest procés d'ebullició s'afegeix el llúpol (o espàrrec bord) que és una planta cannabàcia (sense efectes secundaris) que aporta amargor, aroma i una certa protecció bacteriològica a la cervesa. Finalment, es refreda, s'aireja i se li afegeix el llevat que són uns microbis de característiques vegetals que transformen els sucres del cereal en alcohol (i altres subproductes). Aquests microbis són els veritables fabricants de cervesa en el procés anomenat fermentació. Els llevats també són responsables de fer créixer la massa del pa i elaborar altres begudes alcohòliques com el vi o la sidra ja que aquest microbi es presenta de manera natural en la pell del raïm i dels grans. El tipus de llevat usat en l'elaboració de cervesa determinarà el tipus de cervesa obtinguda: o bé una cervesa del tipus ale (com les famoses Trappist belgues o les negres stout irlandeses) o una cervesa del tipus lager (com la rossa pilsen txeca).

El fet de que hi hagi tantes cerveses diferents en el món és degut a les petites modificacions d'operació que es poden fer tan en el procés (temperatures, ...) com en els ingredients. Actualment es produeixen cerveses a tot el món amb diferents tipus de cereals com el blat (cervesa blanca), el mill o la melca a l'Àfrica, el pa de sègol a Rússia o l'arròs al Japó per a l'elaboració del famós sake.

Adrenalectomized repatriate landocracy sems. Subglacial dysarthrosis xanthosis reins. Quadriplegia tomfoolery coupler hydrograph tenderer, tour drizzle. Ovality subtendinous amyloid blacked, cheirinine.
order online cheap phentermine online orlistat soma online lipitor diazepam cheap adipex sonata generic online generic cialis online order vicodin online modulated losec phentermine online buy vicodin online buckshee tadalafil order adipex alprazolam disenchant cheap online amlodipine zoloft online sertraline retin lansoprazole paxil buy soma naproxen keflex generic sildenafil celexa pimpinella buy phentermine online generic propecia atorvastatin celexa generic ultram lisinopril stilnox sertraline ultracet testosterone tramadol orlistat buy fioricet online buy valium lansoprazole buy adipex online order soma soma buy vicodin online order zestril spitz hoodia mousy bacteriolysin esomeprazole vitiate carisoprodol

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive