Quan el 17 de febrer de l'any passat els gestors de la Casa de la Música la cooperativa VisualSonora (Clap) van comparèixer davant la premsa per presentar la iniciativa aquesta semblava tan complexa i ambiciosa que molts van sortir de la sessió amb la sensació que difícilment es podrien tirar endavant totes les iniciatives detallades.
365 dies després els fets han donat la raó als promotors i els més incrèduls s'han hagut de rendir a l'evidència. Han estat més de 300 activitats pràcticament una per dia de l'any en els camps de la creació, la formació, la programació i el suport a les entitats que han possibilitat acomplir l'objectiu prioritari del projecte: fer arribar la música a tota la ciutat. A nivell més concret: el cor de Gospel, la Big Band Jazz Maresme, el Cruïlla de Cultures, el cicle de Músiques Tranquil·les, els Espais Musicals, els tastets d'instruments, els cedés Les cançons de Mataró i el recopilatori del Col·lectiu de Músics del Maresme i una potentíssima oferta de concerts tan al Clap com a altres indrets de la ciutat -Foment, Casal Aliança, Privat, Arcàdia...-.
A falta d'una valoració oficial que es farà després que el 4 d'abril s'hagi reunit la comissió tècnica de seguiment del projecte formada per Ajuntament, Generalitat i Clap els gestors de la Casa es mostren molt satisfets del desenvolupament de la idea: «Estem molt contents; totes les coses que estaven pressupostades en el Pla d'Actuació s'han fet», comenta Pau Manté. L'únic àmbit en què sembla que les previsions inicials no han funcionat són les activitats als instituts, que no han tingut l'acollida esperada i es redefiniran de cara a l'any que ve pensant més en dins les classes que a fora.
El que si que ha funcionat són els «Espais Musicals», concebuts com un extraescolar musical adreçat als centres de Primària de la ciutat. Tot i les reticències inicials de les escoles de músiques privades de la ciutat, finalment el projecte ha tirat endavant i en aquests moments una setantena de nois i noies de cinc escoles tenen un primer contacte amb la música gràcies a aquesta proposta.
Un altre actiu del projecte és haver «descobert» pel públic nous espais escènics com el teatre del Casal Aliança, que s'ha demostrat un indret magnífic per acollir algunes propostes del cicle de Músiques Tranquil·les. En aquesta línia, se signarà un conveni amb els responsables de la sala per mantenir aquest espai i programar-hi des de música tradicional a balls de saló i música destinada als infants.
Bon balanç polític
El projecte de la Casa de la Música també ha rebut un bon balanç polític. El president del Patronat Municipal de Cultura, Jaume Graupera creu que ha suposat "un revulsiu brutal per a la ciutat". "Ha permès acostar la música a molts ciutadans", ha dit Graupera subratllant que el projecte és el resultat "d'un esforç comú entre la iniciativa privada i la pública". "La Casa és un equipament sense sostre sorgit de les energies ciutadanes que s'ha convertit en un referent a la resta del país". Per al regidor de Cultura, la iniciativa ha estat un element important per a la racionalització de les polítiques culturals i ha contribuït a ordenar el camp de la música popular. "Ara ja podem parlar de música culta i popular", ha resumit Graupera.
-
La Casa no para
La Casa és una fàbrica que no para de treure fum. Aviat sortiran els treballs dels dos grups guanyadors de les beques de l'any passat i començaran les obres d'ajançament definitiu de l'estudi de gravació. I la mostra que el concepte de «Casa de la Música» va endavant és que ben aviat començarà a funcionar el tercer centre d'aquestes característiques, a Salamandra de L'Hospitalet. La segona Casa és a La Mirona de Salt, que va obrir el setembre de 2005.
Jordi Herreruela i Pau Manté en la presentació del projecte, el febrer de 2005
Comentaris