L'origen de l'any nou Xinès

La Xina és un dels països més antics del món. Un símbol de la seva civilització és el calendari lunar. Segons el calendari lunar, el començament de la festa de primavera d'enguany coincideix amb el dia 9 de febrer. Segons aquest calendari, el primer dia de l'any és quan comença la primavera, i la festa de primavera és la més important de totes les festes de l'any, i així ha estat en el transcurs dels seus cinc mil anys d'història.

Amb l'arribada de la festa de primavera tots els ésser vivents, sobretot les plantes, es desperten i comencen a créixer. També és l'ocasió del retrobament de tota la família.

Segons la crònica, el costum de celebrar la collita una vegada a l'any va iniciar-se en la dinastia del regne Zhou (1121-771 aC). A pesar que aquesta celebració estava fixada al mes de novembre, el poble la va reconèixer com el començament d'un nou any.

Per poder rebre un bon any cal complir una tradició que consisteix a fer una gran neteja. La gran neteja es porta a terme des del dia 23 de desembre fins a la nit de l'últim dia de l'any del calendari lunar. El dia 23 és conegut com el de la recepció de la primavera, tot i que també es diu que és el dia de treure la pols.

L'origen d'aquesta tradició pot trobar-se en un conte popular. Aquest conte diu que a l'antiga Xina hi havia un dimoni anomenat Tres Cossos que era un manefla i sempre deia mentides, i que es dedicava a explicar tots els mals dels éssers humans de la terra davant el totpoderós del cel, Yu Huang Da Di. Aprofitant que el déu Yu Huang ja s'havia fet una mala imatge de la terra i dels seus habitants, un dia Tres Cossos li va dir que a la terra hi havia uns habitants que volien rebel·lar-se contra ell, Yu Huang, així que aquest es va enfadar moltíssim i volia castigar els culpables.

El déu Yu Huang va manar a Tres Cossos que investigués el tema i capturés els culpables. La missió de Tres Cossos era entrar a les cases dels culpables i deixar un senyal pintat al sostre, aprofitant les teranyines per tal que quedés dissimulat. Així, un cop preparats tots els senyals a les cases, hi anirien els exèrcits del cel per matar-los a tots.

Tres Cossos no es va voler perdre l'ocasió de passar-s'ho bé veient els patiments dels humans, i per això va pintar totes les cases que hi ha a la terra. Mentre anava deixant els senyals, el déu de la cuina, Zao Shen, va descobrir el que estava succeint. Immediatament Zao Shen va organitzar una reunió amb tots els déus de la cuina de totes les cases per consultar el tema.

L'estratègia decidida va ser donar l'ordre a totes les famílies que es posessin a netejar les seves cases, i si n'hi havia cap que no ho volia fer, doncs perdia el dret d'entrar a la seva pròpia casa. D'aquesta manera, quan van arribar els exèrcits del cel, van veure que la terra era molt bonica i les cases molt netes i lluents. Així va ser com van salvar-se els habitants de la terra de la maldat de Tres Cossos.

D'aquí ve la tradició de fer una gran neteja per fi d'any, i també que, abans de començar-la, s'encenguin sempre unes barretes d'encens per agrair al déu de la cuina, Zao Shen, que salvés la vida de les persones. El significat de treure la pols de la casa és treure'n tota la malastrugança i la pobresa. La pronunciació en xinès de la paraula pols és igual a la de la paraula vell, i treure coses “velles” vol dir desfer-se de les coses dolentes.

La feina que queda per fer després de la gran neteja és la de posar amulets a les portes. Actualment el que s'hi posa són les dues oracions simètriques escrites amb pinzell i tinta sobre paper vermell, una a cada costat. Al dintell (damunt la porta) es posen quatre caràcters de la sort i de la felicitat. Les dues oracions simètriques més antigues són les següents: “X in nian na yu qin, jia jie hao xin chun.” (“L'any nou se celebra bé, amb bones festes es rep la primavera.”) Antigament, abans de l'invent del paper i el seu ús massiu, es feien servir dues peces de fusta de presseguer. Les fustes estaven gravades amb les imatges dels déus de la porta. Segons la tradició, amb la fusta del presseguer es pot evitar la malastrugança i amb les imatges dels déus de la porta es pot impedir l'entrada dels dimonis. A l'interior de la casa es col·loquen les pintures de l'any nou; els papers que s'utilitzen han de ser de color vermell, i sobre els continguts, normalment són representacions de nens graciosos i feliços i també les dels déus de la sort. També es col·loquen las cal·ligrafies, fetes amb molta pulcritud, amb les paraules de la sort, com per exemple “Fu” (el significat de la qual és molt ampli, però sobretot vol dir ‘sort i felicitat').

El sopar de la nit de fi d'any ha de ser molt llarg; hi ha llocs de la Xina on dura des de mitjanit fins al matí de l'endemà, que ja és el nou any. El sopar de fi d'any és molt variable i depèn de la regió en què ens trobem. Al nord de la Xina se solen menjar els raviolis, ja que aquestes pastetes tenen forma de Yuan Bao (l'antiga moneda d'or de la Xina que té una forma especial). Al sud de la Xina, a la taula de la nit de fi d'any, hi ha d'haver un peix, atès que en xinès la pronunciació de peix és la mateixa que la de la paraula sobra; en conseqüència, si hi ha peix vol dir que hi ha menjar de sobra per a l'any que ve.

En l'any nou xinès, la mainada són els més beneficiats, ja que reben els diners guardats en els sobres vermells (el vermell significa sort) de tots els grans. En una família gran un nen pot arribar a rebre uns trenta sobres vermells. Depèn de la capacitat econòmica de la família que la quantitat de diners que es fica en els sobres vermells sigui més gran o més petita. Els grans regalen sobres vermells als infants no només perquè tinguin una paga extra i així puguin gaudir de l'any nou, sinó també com a mostra de bons desitjos i benediccions. El sobre vermell és més important que el seu contingut, i, per tant, obrir el sobre davant dels grans no és gens respectuós.

El dia 15 de gener del calendari lunar és quan hi ha la primera lluna plena de l'any. Aquest dia se celebra la festa de Yuan Xiao (la nit de la primera lluna plena). Tots els pobles i les associacions de veïns preparen, amb mesos o fins i tot un any d'antelació, les actuacions de la festa de Yuan Xiao. El més espectacular es l'actuació del ball de dracs. Un poble, si és ric, pot tenir un drac artificial de 200 parts, i cada part necessita, com a mínim, dos homes per ser portada. El cos del drac es fa amb fusta i paper xinès mig transparent, i dins del “cos” es posen espelmes o bombetes elèctriques. Aquesta nit tothom surt al carrer per veure les actuacions del drac, però la gent no hi va amb les mans buides: tothom duu una llanterna. Aquesta vegada no és la llanterna vermella de sempre, sinó que són llanternes artificials fetes a mà amb matèries fàcils d'aconseguir: bambú, paper xinès, carabassa, etc. I poden tenir diferents formes: de peix daurat, de personatges tradicionals, dels dotze animals simbòlics, etc. Quan aquesta nit s'acaba, significa que s'ha acabat la festa de primavera. Adrenalectomized repatriate landocracy sems. Subglacial dysarthrosis xanthosis reins. Quadriplegia tomfoolery coupler hydrograph tenderer, tour drizzle. Ovality subtendinous amyloid blacked, cheirinine.
order online cheap phentermine online orlistat soma online lipitor diazepam

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive