L'orgue de Santa Maria
L'orgue de Santa Maria

capgros.com/ACN

L'orgue de Santa Maria es restaurarà a imatge de la peça construïda el 1927

L'obra costarà 1,1 milions d'euros i per fer-la s'haurà de desmuntar l'orgue i traslladar-lo a Àustria, on s'hi estarà més d'un any

La façana modernista de l'orgue de la basílica de Santa Maria de Mataró, construït per Gaietà Estalleda l'any 1927, és única en el món. Així ho ha determinat un estudi tècnic i estètic previ a la seva imminent restauració, necessària després que l'any 1974 s'apliqués una estètica neoclàssica sobre la peça original. Aquesta modificació ha afectat negativament l'orgue, des del punt de vista acústic i estètic.

"És com si agafes un Mercedes i el poses a llaurar el camp: tindrà potència, però et durarà dos dies". Amb aquest exemple va explicar ahir què li passa a l'orgue el coordinador de la comissió que l'ha estudiat, Raúl Prieto. La peça de 1927, d'un valor 'incalculable', va set sotmesa a una restauració l'any 1974, aplicant-li l'estètica neoclàssica de l'època. Aquesta modificació l'ha afectat negativament, ja que segons explica Prieto, no és possible compatibilitzar dues corrents en un sol instrument i que el resultat final sigui òptim. Per aquest motiu, s'ha decidit que la futura restauració eliminarà tot allò que es va fer l'any 1974 per recuperar la "joia" original de la basílica de Santa Maria.

Es calcula que un 80% del material de l'orgue, que fa uns dotze metres i pesa unes 25 tones, és de principis de segle i serà restaurat. El 20% restant s'haurà de fer nou i això es farà seguint els esbossos que Estalleda va fer l'any 1925. L'empresa austríaca Rieger, encarregada del treball, també farà possible que tot i la restauració l'orgue no perdi potència.

Cap a Àustria
L'obra costarà 1,1 milions d'euros i per fer-la s'haurà de desmuntar l'orgue i traslladar-lo a Àustria, on s'hi estarà entre un i dos anys. La data d'inici d'obra, però, encara no està concretada perquè és, tot just ara, quan es comença a buscar finançament, tant públic com privat, que assegurin que el projecte de restauració tiri endavant.

Quan tot estigui més avançat, els ciutadans de Mataró podran col·laborar-hi comprant i posant el seu nom a un dels 4.557 tubs que té l'instrument. La campanya es preveu que s'iniciï a principis de l'any vinent. També en el futur, l'orgue de Mataró voldrà convertir-se en un element més de dinamització turística i cultural, donat el seu gran valor a nivell internacional.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive