La crisi econòmica i la manca de recursos municipals no afecta les arts escèniques a Mataró. El teatre Monumental és objecte de renovacions constants, s’inauguren nous espais com ara Can Gassol, i la programació de teatre i dansa vola a nivells molt alts. Altres àmbits com ara el cinema o les exposicions pateixen de manera més evident aquestes restriccions pressupostàries que afecten tot el consistori, i a l’IMAC en particular. La presentació de l’oferta municipal de teatre i dansa del primer semestre de 2011, en canvi, fa patent que les arts escèniques són ara mateix prioritat en les polítiques culturals de la ciutat. Així ho va defensar, sense embuts, el president de l’IMAC, Sergi Penedès, ahir dimarts, per justificar el seguit de primeres espases del teatre català que conformaran la programació, amb obres com L’Hort dels Cirerers, Gata sobre teulada de zinc calenta o Petits crims conjugals.
La potent oferta és fruit de la “dedicació i la imaginació” que hi ha posat l’IMAC, en paraules de Penedès, però també de la voluntat que la temporada d’arts escèniques sigui “prioritària”. “En moments com l’actual toca prioritzar i així ho fem, no es pot arribar a tot”, va apuntar el regidor. Les raons per fer-ho, segons Penedès, són la resposta positiva del públic de manera continuada en els darrers anys, i el fet de disposar del Monumental a tot gas després d’anys de rehabilitacions. El teatre ha estat tancat molt de temps, i els diners que l’IMAC s’havia “estalviat” en el camp teatral per aquest motiu s’havien destinat a altres àmbits, com ara l’art, segons va apuntar Penedès. “En anys anteriors vam fer exposicions que ara no podríem abordar”, va destacar. Malgrat tot, el president de l’IMAC considera que les altres àrees culturals no queden desateses. “No ens hem carregat l’oferta de cinema, l’estem reformulant, i en el camp de l’art hem presentat un bon programa d’exposicions i hem apostat per la Nau Gaudí”, va afirmar.
Teatre i dansa de gran i petit format
Conjuntures econòmiques a banda, l’oferta teatral és més ambiciosa que mai per al primer semestre de 2011, amb un total de set obres, entre elles una producció pròpia, a més del cicle de petit format a Can Gassol i la proposta ‘Butaka’ de teatre juvenil. La temporada arrencarà el 5 de febrer amb Somorrostro, de Trànsit Dansa, la companyia resident a Mataró. L’espectacle dirigit per Maria Rovira combina dansa contemporània i flamenc i recorda el barri de barraques barceloní. Una setmana més tard el Monumental acollirà Petits crims conjugals, amb Ramon Madaula i Laura Conejero, en un text d’Eric Emmanuel Schmitt adaptat per Xicu Masó i Sergi Belbel. Una de les propostes estrella serà L’hort dels cirerers, d’Anton Txèkhov, en un text adaptat per David Mamet i dirigit per Julio Manrique. L’obra, estrenada amb gran èxit al teatre Romea, compta amb un repartiment de luxe amb Mireia Aixalà, Ferran Rañé, Montse Guallar o David Selvas, entre d’altres.
El 8 d’abril serà el torn de Gata sobre teulada de zinc calenta, el clàssic de Tennesse Williams adaptat per Àlex Rigola. Un gran espectacle que s’ha pogut veure al teatre Lliure. La dansa tornarà a prendre protagonisme a finals de mes amb The Room, de Thomas Noon Dance. El muntatge es representarà en el marc del Dia Internacional de la Dansa. Per al mes de aig s’ha programat Desclassificats, un muntatge que encara no s’ha estrenat a Barcelona i que estarà protagonitzat per Emma Vilarasau i Toni Sevilla, sota direcció de Carol López i Pere Riera. Per últim, el 14 de maig es podrà veure una de les propostes més destacades de la temporada. Es tracta de l’estrena de Teoria de Catàstrofes, una producció del propi IMAC liderada per dos mataronins, el dramaturg Toni Cabré i el director Moisès Maicas.
El cicle de petit format de Can Gassol incorpora quatre obres, entre elles ‘Memòria amarga de mi’, una proposta de teatre objectual basada en el mite de Don Joan; i Henry, obra guanyadora dels Premis a la Creació Escènica de l’IMAC. I el cicle Butaka de teatre jove, al Monumental, comptarà amb Flirt, de Guillem Albà & Always Drinking Marching Band (Premi del Públic a la Fira de Tàrrega 2010) i Scarab, de Trotam Teatre.
-
Les xifres del teatre
L'IMAC ha facilitat les xifres d'assistència a la temporada de teatre i dansa del segon semestre de 2010. A les obres del Monumental hi han assistit una mitjana de 650 espectadors per obra. Els muntatges de Butaka també van tenir força èxit, amb més de 500 assistents a cada muntatge. Els de Can Gassol han rebut una mitjana de 60 assistents (en una sala amb capacitat per a 100 persones). Una altra xifra destacada és la del preu de l'abonament per a la temporada 2011, que augmenta respecte a anteriors temporades ja que també creix l'oferta d'obres. Costarà 97'80 euros a platea i 82,80 a l'amfiteatre, i per primer cop es podrà pagar fraccionat
L'Hort dels cirerers
Comentaris