Numerades com si formessin part del famós joc d’enfonsar vaixells, quasi cada 100 metres reposa damunt l’arena de les platges de Mataró un mòdul o guingueta de fusta de color blau. S’intenten diferenciar dels veïns amb elements diversos, però tots molt identificats amb l’estiu i, en general, amb les platges caribenyes: amaques, palmeres, parasols de canya, tauletes baixes envoltades de coixins... Ofereixen un servei extens als banyistes, ja que obren de bon matí i serveixen begudes, dinars i sopars – en alguns casos de gran qualitat -, però és quan el sol es perd a les seves esquenes que comença la veritable “moguda”. “Tenim una persona dedicada a preparar la programació d’estiu”, explica Javier Veas, de La Raspa, on, entre altres espectacles, els dimarts hi duen a terme “improshow”, i els divendres i dissabtes festes temàtiques, com la del “mojito”, la del “guiri”, l’eivissenca, o la de cabaret. Aquests espais centren la seva oferta els mesos de juliol i agost, essent el primer d’aquests dos mesos, i fins Les Santes, quan l’afluència de públic és més important. “Al principi, el fet d’oferir espectacles en directe és picar pedra, i fins i tot s’hi perden diners, però amb el temps vas trobant un retorn per part de la gent, fins i tot a nivell sentimental”, considera Joan Gómez, de Lasal del Varador, un restaurant del passeig Marítim que en els darrers tres anys també s’ha sumat a l’oferta d’oci de les guinguetes, aprofitant la petita esplanada que té just al davant. Enguany programarà concerts els dissabtes durant el juliol i l’agost, i també algun show circense, però la gran novetat serà la barra de còctels que muntaran.
Aquest “retorn” del que parla Gómez sembla que en alguns casos ja és més que evident. En una de les guinguetes properes, el Diablo Tun Tum, l’any passat van arribar a reunir més de 4.000 persones en els monòlegs, i aquest any esperen repetir l’èxit. “És una de les activitats més consolidades, ja fa set anys que en programem, i portem gent coneguda. Els fem els dimecres, mentre que els dimarts al cinema a la fresca també hi ha força concurrència, i cada dilluns hi ha improshow”, informa David Pecharroman, propietari d’aquesta guingueta. D’altres afronten l’estiu a l’expectativa de si hauran encertat amb els canvis. És el cas del Tsunami, un nom que després d’estar dècades associat a la platja de Sant Simó, aquest any es trasllada a la del Varador. El seu responsable, Francisco Mendieta, explica que “de moment no ha estat fàcil, perquè a la feina del trasllat cal sumar que el temps no ha acompanyat gaire en aquest inici de temporada”. El bon temps es presenta com a clau per a que els números acabin quadrant, i que la brisa marina que bufi de nit es comporti. El nou Tsunami, a més d’oferir bona cuina, s’omplirà de música chill-out amb dj’s i de concerts, però també, a través d’un acord amb un gimnàs, els dimecres a les 8 del vespre tothom que ho vulgui hi podrà practicar pilates o tai-txí, activitats que s’inicien ja aquest proper 30 de juny.
Quan el mar no és planer
L’espai de la platja i el passeig Marítim sembla el lloc ideal per a aquest tipus d’activitats, tot i que també aquí la combinació de l’oci dels que volen gaudir la nit i els veïns propers que volen descansar ha tingut alguns alts i baixos. “En anys anteriors hem rebut queixes d’alguns ciutadans per l’alt nivell de la música en alguns dels mòduls, i per aquest motiu enguany s’ha previst l’obligatorietat d’instal·lar un limitador acústic a aquells que disposen d’equips de música professional”, assenyala Alícia Romero, regidora de Promoció de Ciutat de l’Ajuntament de Mataró. Les guinguetes ja s’han fet amb l’aparell, però els seus propietaris també tenen algunes sol·licituds dirigides a l’Ajuntament; la més repetida, la de la manca de places d’estacionament: “No té sentit tenir un passeig tan gran i amb tanta oferta si la gent no hi pot accedir, ni tan sols hi ha un bon aparcament per a motos o bicicletes”, opina David Pecharroman. Romero respon que “hi ha una oferta de 610 places lliures i 902 de pagament, i cal considerar el transport públic. Tanmateix, i a petició d’alguns operadors, s’està fent un estudi respecte la viabilitat d’implantar aparcament de rotació al passeig Marítim”.
Malgrat algunes diferències, doncs, l’oferta per triar i remenar entre les guinguetes de Mataró és àmplia, ja sigui a les platges més urbanitzades o a les que tenen un aspecte un pèl més selvàtic, com la de Sant Simó. On hi havia el Tsunami ara hi ha el Bikini Beach Club, que per tant “debuta”, però des d’aquest primer estiu també vol oferir espectacles a les nits. “Seran una mica diferents dels que es fan als altres llocs, basats en la sorpresa, amb els actors sortint d’entre el públic, o espectacles de màgia en que els mags aniran per les taules a fer jocs de proximitat”, diu Jordi Colmenero, el seu propietari, mentre les onades peten amb prou feines a deu metres d’on està situada la guingueta. I no li fa respecte iniciar un negoci com aquest en un any de crisi econòmica? “Potser fins i tot ens pot beneficiar, ja que menys gent marxarà de viatge, però els que es quedin igualment voldran gaudir l’estiu, i fer-ho aquí, a tocar del mar, tot sopant, penso que és una molt bona manera”, considera Colmenero.
-
Comentaris