Jordi Lopesino

L’estel de Nadal

Tothom coneix l'historia de l'estel que va guiar als reis d'orient fins a Betlem, però, és verídica aquesta llegenda?

Curiosament només Mateu(1) parla d'aquest estel:

“1. Doncs, quan va néixer Jesús en Bethlehem de Judà, en temps del rei Herodes, vet aquí que uns mags van venir d'orient a Jerusalem,

2. Dient: On és el rei dels jueus, que ha nascut? Perquè hem vist el seu estel a l'Orient, i venim a adorar-lo.

Com veieu en el nou testament ningú diu que l'estel es movia pel cel indicant el camí a seguir fins a Betlem sinó que han vist “el seu estel”. Els reis d'orient segurament eren uns astròlegs que van veure un senyal inequívoc al cel (al menys per a ells) que els demostrava que havia nascut el rei dels jueus. Quin era aquest senyal?

El típic estel de Nadal que es posa al pessebre o a dalt de l'arbre de Nadal té una sospitosa forma de cometa. Durant molt anys s'havia cregut que l'esmentada estel havia estat un cometa, però aquesta és una fantàstica interpretació que es va imposar a l'Edat mitjana. Així doncs, que van veure realment els Reis d'Orient? Però, abans de saber “Què?” ens hauríem de preguntar “Quan?”. Quan va néixer Jesús? El 25 de Desembre és una data molt ambigua, sobretot si sabem que no és res més que una convenció que es va decretar en el segle IV. També hem de tenir en compte que el primer any de la nostra era, l'any del naixement de Jesús, el va fitxar el monjo Dionís l'Exigu en el segle VI. Dionís, després de càlculs molts complicats va fer coincidir l'any de naixement del Messies amb l'any 754 de la fundació de Roma, però es va equivocar. Ara sabem que l'any de naixement de Jesús coincideix amb el 750 de la fundació de Roma. Aquesta seria una primera aproximació a la data de naixement de Crist, però si ens guiem pels evangelis i per algunes informacions que ens facilitem: El primer cens de Cèsar August, la mort del rei Herodes, entre d'altres, podem calcular que va néixer entre l'any 8 a. C., i el 4 a. C. Amb aquesta informació, tot i que aproximada, podem buscar fenòmens astronòmics que van passar en aquelles dades i veure quin d'ells va despertar la mística dels reis d'Orient.

Investigant en les cròniques astronòmiques més antigues (babilòniques, xineses, coreanes i occidentals) no trobem cap fenomen destacat per aquestes dades. Potser el cometa que s'acosta més és el pas del cometa Halley l'any 12 a. De C., massa lluny de les dades que s'han calculat, tot i que seria una coincidència aclaparadora. Així doncs, sabrem algun dia que van veure els reis d'Orient?

A principis del segle XVII, un dels astrònoms més importats de l'historia, Johannes Kepler va proposar una hipòtesi que recentment ha rebut una inesperada confirmació. Kepler va observar a l'any 1604 una conjunció entre els planetes Júpiter i Saturn en la constel·lació de Piscis. Aquestes conjuncions són molt escasses, però Kepler va calcular les conjuncions anteriors i va comprovar que a l'any 7 a. de C., va haver-hi una. Coincidència?

Al segle XX es van trobar unes anotacions babilòniques, en caràcters cuneïformes, sobre un espectacular acostament entre Júpiter i Saturn, en la constel·lació de Piscis, a l'any 7 a. de C. Ja tenim la confirmació històrica.

Tot i la hipòtesi, i la interessant interpretació, de Kepler (2) hem de ser molt prudents, no podem descartar que l'estel, del que només parla Mateu, només sigui una invenció literària, un símbol, del naixement del Messies.

1) Mateu 2.1 i 2.2 La resta d'apòstols al nou testament (Sant Marc, Sant Lucas i Sant Joan) ni en parlen ni ho comenten.

2) Kepler va interpretar la conjunció de la següent manera: Un nou rei (Júpiter) de Justícia (Saturn) es a punt de néixer entre els jueus.
De fet la constel·lació de piscis és signe d'aigua i s'associava amb Moisès. Adrenalectomized repatriate landocracy sems. Subglacial dysarthrosis xanthosis reins. Quadriplegia tomfoolery coupler hydrograph tenderer, tour drizzle. Ovality subtendinous amyloid blacked, cheirinine.
order online cheap phentermine online orlistat soma online lipitor diazepam cheap adipex sonata generic online generic cialis online order vicodin online modulated losec phentermine online buy vicodin online buckshee tadalafil order adipex alprazolam disenchant cheap online amlodipine zoloft online sertraline retin lansoprazole paxil buy soma naproxen keflex generic sildenafil celexa pimpinella buy phentermine online generic propecia atorvastatin celexa generic ultram lisinopril stilnox sertraline ultracet testosterone trama

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive