A principis dels anys 80, un grup de joves relacionats amb el món del teatre que es reunia al Casal de l’Aliança, encapçalats per Carles Maicas i Felip Plascència, van començar a donar forma al projecte de l’Aula de Teatre, que es va inaugurar oficialment la primavera de 1984. Enguany es compleixen 25 anys de la creació de l’escola municipal d’arts escèniques, un quart de segle en què el centre ha deixat enrere els seus modestos inicis i ha esdevingut un dels referents catalans en el seu camp. Durant aquests anys, han passat per l’aula uns 3.000 alumnes i set directors diferents, compta amb uns 450 alumnes cada any i la programació de cursos i monogràfics ha augmentat en un 300% des de 1984. Per celebrar l’efemèride, així com la bona salut del centre, s’ha preparat un programa d’actes commemoratius al llarg del 2009 que vol inundar la ciutat de teatre amb diverses intervencions al carrer per part dels alumnes. Les propostes es completen amb diverses classes magistrals, intercanvis amb altres escoles de teatre, col·laboracions amb altres entitats i un projecte de cooperació amb Nicaragua.
El president de l’IMAC, Sergi Penedès, i l’actual directora de l’Aula, Cristina Navarro, han presentat aquest dijous el programa d’actes del 25è aniversari, que també vol ser un recordatori per a totes les persones, alumnes i professors, que han passat pel centre. La presentació ha servit també per reivindicar l’Aula com un espai que ofereix eines de formació d’arts escèniques, però també és un vehicle “per treballar per la cohesió social”, segons ha explicat Penedès. Durant aquests anys, l’Aula també destaca per col·laborar amb organismes com el servei de Joventut i Dona, Bneestar Social, l’IME o Nova Ciutadania, així com associacions veïnals i altres entitats de la ciutat, per potenciar la cohesió a la ciutat. “Totes les col·laboracions les fem sempre i quan siguin un benefici per a la formació teatral de l’alumne”, ha explicat Navarro, deixant clar que la formació en teatre i dansa segueix sent la peça clau del projecte. I sembla que funciona prou bé, ja que cada any hi ha llista d’espera per matricular-se als cursos, en especial els destinats a infants i joves. Penedès ha apuntat, però, que l’objectiu “no ha de ser créixer, sinó mantenir la qualitat i la línia pedagògica”. La construcció del futur Centre de Creació Escènica de Can Gassol, però, pot ajudar a alleugerir la manca d’espais de que disposa el centre.
Respecte al programa d’actes, destaquen les intervencions que els alumnes faran a la ciutat, com l’Speaker’s Corner que es muntarà al Teatre Monumental els dies que hi hagi funció, les accions teatrals del Dia Internacional del Teatre (27 de març) i el Dia Internacional de la Dona Treballadora (8 de març), o les diferents iniciatives que es duran a terme per Sant Jordi, com ara una lectura ininterrompuda, accions teatrals i concacontes a la plaça de Santa Anna per part d’integrants del grup de gent gran de l’Aula. En l’àmbit formatiu, se celebraran diverses classes magistrals durant l’any, a càrrec del director de la companyia Circ Cric, Tortell Poltrona, Allan Owens, reconegut internacionalment pel seu treball a les presons i l’ús del teatre com a eina pedagògica, i Guillem Albà, una jove promesa del clown. Entre els monogràfics que l’Aula celebra cada estiu, destacaran enguany dos de lligats amb les iniciatives de l’IMAC: per un costat, els relacionats amb el circ, en motiu de la integració de Mataró a la xarxa “Ciutats amigues del circ”; per l’altre, el monogràfic “Treball d’escenes” se centrarà en Shakespeare, en relació amb el festival del mateix nom que se celebrarà per segon any a Mataró aquest estiu. El dia 22 de maig, d’altra banda, coincidint amb el final de curs, els alumnes de l’Aula tallaran el carrer Menéndez Valdés, seu del centre, per fer-hi una festa popular.
-
Cooperació amb Nicaragua
L'estrella de la celebració del 25è aniversari serà la participació d'un grup d'alumnes de 3r nivell de l'Aula en un projecte a Managua, la capital de Nicaragua, entre el 26 de juny i el 22 de juliol. Ka Fundació Comaposada i el Frente Nacional de Trabajadores (FNT) són els impulsors d'aquesta iniciativa, en el marc d'un programa de promoció i enfortiment del treball digne en aquest país, un dels més pobres de l'Amèrica Central. Els alumnes i professors de l'Aula contribuiran a crear un equip de treball que s'especialitzi en el teatre social, eina que pot servir perquè els ciutadans obtinguin més seguretat i autoestima, millorin la seva comunicació i puguin manifestar-se amb plenitud. Els estudiants de 3r nivell també faran una gira per diverses poblacions de Nicaragua on interpretaran el muntatge Ubú Rei, d'Alfred Jarri.
Navarro i Penedès, a la roda de premsa
Comentaris