Un any més, l'Associació Sant Lluc per l'Art de Mataró va obrir les portes, dijous 20, de la seva Mostra Col·lectiva d'artistes de la ciutat i de la comarca. L'Ateneu de Caixa Laietana, empresa que dona suport a la iniciativa del Sant Lluc any rere any, és l'escenari de la mostra, que es podrà veure fins el proper 21 d'octubre. La Col·lectiva d'aquest any, la 61a, està formada per un centenar d'obres i compta amb l'escultor Manel Cusachs com a artista convidat. L'acte d'inauguració va servir per homenatjar tres artistes per la seva fidelitat a la Col·lectiva. Enguany, els mereixedors del guardó de plata han estat Montserrat Poch, Guerau Calàbia i Josep Novellas, tots de reconeguda vàlua en el món de l'art de la ciutat.
Després d'una introducció del President de Caixa Laietana, Jaume Boter de Palau, el director de la Sant Lluc, Antoni Lluís, va dedicar les seves paraules als valors que regeixen l'associació i que representa la Col·lectiva. Transmetem el batec artístic de casa nostra, un treball que respectem independentment de modes o polèmiques, va comentar. Però en l'àmbit de la polèmica, Lluís va fer referència al projecte del Fons d'art de la ciutat. Està en via morta i no podem deixar que es perdi aquest potencial, va destacar.
El Fons d'art està en parada tècnica
En el seu parlament, Joan Antoni Baron va definir la Col·lectiva Sant Lluc com la Festa Major dels artistes. És com la Festa Major perquè arriba cada any per les mateixes dates, hi ha gent que hi treballa tot l'any però no agrada sempre a tothom, va apuntar. A més, responent al comentari d'Antoni Lluís minuts abans sobre el Fons d'art, Baron va aclarir que el projecte no es troba en via morta sinó que, seguint amb el símil ferroviari usat pel President de la Sant Lluc, està en parada tècnica per un canvi de maquinistes. Va demanar una mica més de paciència i va assegurar que el projecte tiraria endavant. Per últim, l'alcalde es va mostrar sorprès de saber que l'exposició de Manel Cusachs arribarà l'any vinent també a Mataró. Cusachs prepara actualment dues exposicions sota el títol L'armari blanc (33 catalans) que presentarà al barceloní Palau de la Pia Almoina i, més tard, al mateix Ateneu de Caixa Laietana. A més, de cara al 2008 Andorra i Mataró seran la seu de dues antològiques de la seva obra.
Com cada any, també, la Mostra Col·lectiva va entregar diplomes als tres creadors joves guanyadors del certamen. Els guardonats en aquest cas van estar Màximo Almeida, Jordi Arcas, Pol Codina i Ruth Gallofré.
Dues de les escultures de la Col·lectiva d'enguany
Comentaris