L'aparició a Mataró de la Casa de la Música Popular el mes de març d'enguany ha fet que la resta de programadors culturals de la ciutat es plantegin reubicar, almenys en part, la direcció de les seves naus. En el cas de l'Arcàdia Cafè Cultural, els seus promotors volen consolidar de cara a la nova temporada, la que fa set en la seva trajectòria, l'aposta per les músiques de culte i especialment pel jazz. Es tracta d'un estil que s'ha programat assíduament en aquest espai estat des dels principis.
"El panorama cultural ha canviat molt amb la Casa de la Música. Creiem que té més sentit que mai la nostra aposta per aquesta música; és el nostre segell", ha explicat Andreu Beneit, un dels socis de la cooperativa. "Encara no hi ha una idea clara de com lligar-se però segur que farem coses amb ells, n'hem estat parlant força", ha explicat David López, un altre dels socis del local.
Precisament, una de les poques iniciatives que han treballat conjuntament fins ara l'Arcàdia i la Casa de la Música -amb altres sales i escoles de música- és el I Festival de Jazz del Maresme, celebrat a principis de juny d'enguany, que va tenir un resultat desigual. Justament, de cara a la segona edició es pretén donar una nova empenta a aquesta activitat i s'està estudiant quin és el format més adequat.
Bona temporada però amb algunes ombres
Els promotors de l'Arcàdia Cafè Cultural valoren positivament la temporada passada perquè han aconseguit tirar endavant un any més el seu projecte i reinventar una mica més el petit espai de les activitats, amb les sessions de DJs de dijous al vespre i les intervencions mensuals d'un artista. I perquè hi han passat ni més ni menys que 5.000 espectadors. De totes maneres, dos elements han enfosquit l'èxit que significa haver pogut tirar endavant les activitats, que com recorda Andreu Beneit "no són el millor negoci del món". Són, per un cantó, la no celebració del cicle de músics del Maresme degut a la negativa del Patronat de Cultural local a cedir una quantitat que des de l'Arcàdia es considerava "petita, cosa que ha entristit profundament els promotors de l'Arcàdia. De l'altra part, la poca acceptació per part del públic del cicle de peces teatrals de petit format provinents del circuit professional que es programaven els dimarts al vespre. La idea de portar aquests espectacles a la sala no es descarta, però a partir d'ara es farà només en casos puntuals.
Pel que fa al pagament dels concerts, una mesura introduïda fa dos anys, els responsables del cafè-bar han decidit fer marxa enrera i fer pagar només en poquíssimes ocasions. "L'entrada sempre fa disminuir el públic i a vegades preferim que hi hagi més gent a recaptar més diners", ha comentat David López.
L'esquelet de programació segueix amb la inauguració d'exposicions el primer dilluns de mes, teatre de l'Aula del Patronat de Cultura i altres grups els dimecres, música Down Beat els dijous i concerts en directe els dissabtes al vespre. Precisament per a millorar les condicions de treball del DJ de cada dijous, que punxa música tranquil·la, s'ha fet espai a una cabina a la sala dels concerts de l'establiment.
-
El treball del dia a dia
La gent de l'Arcàdia Cafè Cultural admet que es troba en un cert moment d'impàs ja que l'espai que ocupa al carrer d'en Pujol no dóna més de sí. Per tant, la única alternativa -a banda de canviar d'espai, que no es plantegen- és anar-li treient suc, amb petites propostes d'impacte limitat i buscant i rebuscant entre artistes que comencin a sonar a nivell nacional. Aquesta és, justament, la filosofia que els promotors del cafè-bar tenen al cap en tot moment: el treball del dia a dia, constant, sense grans artificis. Que prou feina els costa, dedicant-se a aquests -suposats- negocis. "Som una oferta singular a la ciutat que dignifica el centre a nivell d'oci i cultural", asseguren amb l'aval de la feina feta els darrers sis anys.
Comentaris