Gran part de la música en viu que sonarà per les Santes tindrà per fi clau mataronina. Només cal girar la vista sis anys enrere, cap al cartell de l'edició del 2000, per veure com els grups de la ciutat brillaven per la seva absència als actes més importants de la Festa Major. Aquesta tendència, però, ha experimentat un gir de 180 graus que queda palès en l'edició
d'enguany, en què els músics i les bandes locals i de la comarca prenen tot el protagonisme. Els esdeveniments més destacats, com el Desvetllament Bellugós, el Sarau, la Barram o el Festeig del Drac estaran condimentats amb propostes musicals de casa, com Patriarcas de la Rumba, La Coixinera, la Big Band Jazz Maresme o Ministrers del Sabre, entre altres. Músics plens d'il·lusió per tocar en la Festa Major de la seva ciutat.
El president del Patronat Municipal de Cultura, Jaume Graupera, explica que la important quota de bandes mataronines a les Santes és un reconeixement a les noves dinàmiques musicals que s'han creat a la ciutat. A diferència d'anteriors edicions, Graupera assegura que aquest any s'han trobat els agents adequats per fer possible aquesta elevada presència, com la Casa de la Música, l'Agrupació Musical del Maresme o el Col·lectiu de Músics del Maresme. Tot i així, no nega que hi hagi una certa voluntat política darrere de la contractació de tants grups locals, ja que el Patronat s'ha marcat com a prioritat dinamitzar l'activitat musical a la ciutat.
Cants espirituals negres
Precisament, d'un d'aquests agents la Casa de la Música, va sorgir la iniciativa del Cor de Gospel, que oferirà el seu primer gran concert a la ciutat el pròxim 24 de juliol a la plaça de la Muralla. De ben segur que serà tot un espectacle veure i escoltar les 77 persones que formen actualment el cor entonant els tradicionals cants espirituals negres.
Si hi ha un estil musical que predomina en aquestes Santes és el folk, per l'aparició de bandes a la ciutat i a la comarca com La Coixinera, Arbre de Cabra i Ministrers del Sabre, que han sabut recuperar la rica tradició de músiques populars del nostre país. La Coixinera actuarà a la plaça Santa Anna, just després del Desvetllament Bellugós, unint esforços a l'escenari amb els valencians Escandall per presentar el seu espectacle conjunt Titani, que fusiona instruments tradicionals com la dolçaina, el sac de gemecs o la viola de roda amb una contundent base elèctrica (bateria, baix i guitarra elèctrica). "Per a un músic mataroní, tocar al Desvetllament és el màxim, assegura Dani Álvarez, membre de La Coixinera. Álvarez celebra la gran presència de bandes locals a les Santes, però reclama que la balança no es decanti ara tan sols per grups mataronins. També hem de poder gaudir de propostes d'altres indrets, suggereix.
Els membres d'Arbre de Cabra són de procedència ben diversa (Lloret de Mar, Tàrrega, Mataró...) però actualment es reuneixen a Argentona per assajar. Després de fer de teloners de Jaume Arnella al Cruïlla de Cultures, actuaran el dia 26 al migdia al Concert de Barram. Felip Morales, integrant del grup, defi neix la seva proposta com una recuperació de les músiques que feien ballar els nostres avis i bes avis, composicions amb molta vigència que la banda respecta en la seva faceta melòdica i harmònica tot potenciant-ne el component rítmic perquè tinguin un sabor encara més festiu.
Un altre dels actes destacats de les Santes, el Passeig de Festeig del Drac de Mataró a la Víbria del Poblenou del dia 28, també comptarà amb música feta a Mataró. Es tracta dels Ministrers del Sabre, que interpreten melodies i lletres populars tant mataronines i catalanes com celtes, bretones, germàniques o dels Balcans. La seva música sonarà a la plaça de les Tereses, en fi nalitzar el recorregut del drac.
A ritme de ventilador
Ciutat rumbera per excel·lència, Mataró aporta dos membres a Patriarcas de la Rumba. Es tracta d'en Tio Joanet i en Tio Rafael, que amb Tio Paló, Tio Toni i Tio Pepe formen aquesta espècie de dream team de veteranes estrelles de la rumba catalana, que amenitzaran a ritme de ventilador el Sarau posterior als focs.
El folk i la rumba són, per tant, els grans pilars en què es fonamenta la proposta musical d'aquestes Santes; però no són els únics, ja que també es podrà gaudir de les notes de la Big Band Jazz Maresme, una altra iniciativa de la Casa de la Música, que actuarà el dia 28 al Pati
de Can Marchal. O de l'Agrupació Musical del Maresme, que oferirà un concert de Banda el dia 25 al pati de l'antic Hospital i també estarà el dia 28 amb la formació Bandaèria a la plaça de la Muralla. La Cobla Ciutat de Mataró i el Cor Madrigalista tanquen l'oferta musical mataronina i maresmenca programada per aquesta edició de les Santes.
En el camp de la música una altra novetat de l'edició d'enguany és l'Escenari Obert, que han impulsat el Col·lectiu de Músics del Maresme i el Patronat Municipal de Cultura. Es tracta d'un escenari ubicat al costat del pas soterrani del Cargol, que funcionarà els dies 23, 24 i 27 a partir de les vuit del vespre i fins ben entrada la matinada.
Los Patriarcas de la Rumba en imatge promocional.
Comentaris