L'antiga fàbrica de Can Minguell, possible seu dels espais de creació
L'antiga fàbrica de Can Minguell, possible seu dels espais de creació

V. B.

L’Ajuntament vol habilitar un gran espai de creació per a artistes locals

La nau de Can Minguell és un dels possibles seus per aquesta iniciativa, promoguda per diversos artistes instal·lats al sector de Ca l'Ymbern

Una nau industrial rehabilitada o un espai similar, diàfan i de gran tamany, habilitat com a espai de creació per als artistes locals. Aquest és el projecte que té entre mans l'Ajuntament, fruit d'una iniciativa de diversos artistes i creadors encapçalats pel pintor Perecoll, que tenen actualment els seus tallers a Ca l'Ymbern, sector que pot veure's afectat per la remodelació de l'entorn d'El Corte Inglés. El projecte, que s'està gestant actualment i que encara no està tancat, pretén respondre a la manca d'espais de treball per als artistes que pateix la ciutat.

La nau de Can Minguell podria ser la seu d'aquest centre de creació. Aquesta antiga fàbrica tèxtil, situada al carrer Pascual Madoz, consta de planta baixa i tres plantes pis, i està protegida des de gener d'enguany amb el màxim nivell al Catàleg del Patrimoni Arquitectònic. La fàbrica actualment està considerada sòl terciari i el seu pla d'usos preveu que es destini a equipaments municipals. Fons del consistori, tanmateix, han explicat que Can Minguell és només una de les diverses possibilitats que es contemplen per als espais de creació, ja que també es podrien situar en "algun dels sectors en desenvolupament de la ciutat".

En el projecte hi ha implicats tres àmbits de l'Ajuntament: per un costat, PUMSA, qui ha de proporcionar-ne la seu (és, per exemple, l'encarregada de restaurar Can Minguell); per l'altre, el Patronat de Cultura i l'Institut Municipal de Promoció Econòmica (IMPEM). La voluntat del govern municipal és que els espais de creació estiguin sota el paràigües de la nova àrea d'Innovació i Promoció de Ciutat, que conjuga els àmbits de promoció econòmica i cultura. La presidenta de l'IMPEM, Alícia Romero, ha explicat a capgros.com que el projecte respon al punt de l'Acord de Govern que preveu "potenciar la indústria cultural de la ciutat". "La cultura pot genera riquesa i ocupació, i ser una oportunitat per Mataró", ha afegit Romero, per la qual cosa des de l'Institut treballen colze a colze en aquest tema amb el Patronat de Cultura.

Dinamisme i sinèrgies
La proposta dels artistes promotors, a l'espera que la validi l'Ajuntament, és obrir el centre a un col·lectiu de creadors el més ampli possible, no només pintors, sinó fotògrafs, grafistes i dissenyadors. L'objectiu és crear sinèrgies entre els diversos artistes i aportar el major dinamisme possible al centre. El conunt d'espais que s'habilitarien serien de lloguer, a preus accessibles i destinats a artistes i creadors professionals. A més, serien espais rotatoris, perquè no es converteixin en el taller perenne de ningú, sinó que estiguin disponibles per a necessitats creatives més puntuals. En aquest sentit, Romero ha explicat que els futurs espais de creació, si tiren endavant, tindran "una dimensió econòmica", i ha puntualitzat que "els artistes i el mercat demanen que entenguem la cultura com a generació de riquesa".

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive