L’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, va fer una aferrissada defensa dels “valors sòlids”, com el compromís, la solidaritat, el patriotisme i la responsabilitat, en una conferència pronunciada a la I Jornada Valors i Compromís, que va reunir unes 170 persones dissabte passat, dia 14, a Sala Cabañes. Pujol, que va ser el gran protagonista d’aquesta jornada dedicada a celebrar els cinc anys i cinquanta números de la revista Valors, va apuntar que s’han viscut “moments històrics amb valors molt rígids que han portat a grans conflictes” i va considerar “lògic” que s’hagi produït una reacció que hagi comportat la “flexibilització” d’aquests valors. Tanmateix, va assegurar que aquesta reacció social ha estat “excessiva i negativa” i ha desembocat en la preeminència dels “valors líquids”, citant un concepte creat pel filòsof Zygmunt Bauman. “Són aquells valors que flueixen, es desfan i es recomponen, que no tenen consistència, i que alguns sectors aplaudeixen en nom del progrés”, va afirmar Pujol. Segons l’expresident, aquesta manca de rigidesa s’ha fet especialment latent a Catalunya, on els valors “estan en crisis”. Un fet que considera especialment greu perquè Catalunya “és un país feble, sense protecció, en el qual si la seva gent no creu en el què ha de creure, se li presenta una perspectiva força difícil”.
Durant el seu llarg parlament, Pujol va assegurar que “allò realment reaccionari és no tenir valors, però tenir-ne sempre s’associa amb la dreta”. Per tal de cobrir-se les espatlles i “defensar-me per si diuen que he fet un discurs conservador”, Pujol va citar un seguit de frases de polítics i intel·lectuals de l’esquerra que avalen la necessitat de viure en una societat amb valors rígids. Entre elles, va recordar que l’escriptor portuguès José Saramago va lamentar que “la família ha deixat de complir amb els seus deures tradicionals”. “Dit per mi queda molt carca, però si qui ho diu és un comunista estalinista com Saramago, fa força efecte”, va ironitzar Pujol. També va recordar frases del filòsof existencialista Jean-Paul Sartre (“La llibertat ha de servir perquè cadascú assumeixi la seva pròpia responsabilitat) o del canceller alemany socialdemòcrata Gerhard Schröder (“Si no refem la família, no refarem l’economia”).
Tornant a l’àmbit català, Pujol es va mostrar especialment dur. “Anem curts d’un valor elemental, la seriositat. Col·lectivament parlant, hem fet coses en l’àmbit polític, intel•lectual i de valors, que no han estat serioses”, va sentenciar. Pujol també va destacar que Catalunya “fluixeja” en el sentit de responsabilitat, i va demanar que no es caigui en la “moral de la desvinculació”, que implica “no sentir-se vinculat a res més que a la nostra pròpia realització”. L’expresident de la Generalitat també es va referir a Barack Obama, qui serà candidat demòcrata als Estats Units, com una figura que recuperarà els “valors sòlids” per al Partit Demòcrata. “Obama no té res de relativista ni de valors líquids”, va assegurar. Segons ell, el Senador de l’estat d’Illiniois encarna els referents que tenia John F. Kennedy, com la responsabilitat, el patriotisme o la lleialtat. El seu anàlisi de l’actualitat també va guardar un lloc per al ‘No’ d’Irlanda al tractat europeu de Lisboa, una resposta que va considerar mancada de tota solidaritat amb els nous socis de la Unió Europea.
Taula rodona amb filòsofs
La Jornada Valors i Compromís es va completar amb una taula rodona anterior a la conferència de Pujol on hi van intervenir els filòsofs Francesc Torralba, Begoña Roman i Toni Comín. A grans traços, Torralba va destacar l’emergència dels valors postmateralistes entre la població jove de Catalunya, com una resposta a la societat consumista. “La lògica del postmateralisme no és posseir més, sinó renunciar a tenir més coses per viure millor”, va dir. Roman, per part seva, va remarcar que la societat actual “està perdent alguns valors essencials”, ja que molts d’ells “es donen per fets, es consideren automatismes, i al no alimentar-los contínuament acaben morint d’inanició”. Roman va reclamar que el sistema educatiu hauria de generar “més lliurepensadors que consumidors desaforats”. Per últim, Comín va destacar que els fonamentalistes, els neoliberals i els neoconservadors, cadascú a la seva manera, estan atacant la línia de flotació dels valors moderns, sorgits de la Il·lustració i basats en la raó, i va destacar que un dels possibles camins per reflotar aquests valors es pot trobar en la religiositat o l’espiritualitat.
L’acte, moderat pel periodista de Televisió de Catalunya Eduard Boet, també va comptar amb les intervencions de l’alcalde Joan Antoni Baron, i el conta-contes mataroní Pep Duran. A més, es va aprofitar per presentar la nova pàgina web de la revista
Pujol, amb Maria Coll i Joan Salicrú, directors de la revista 'Valors'
Comentaris