L'escultor i dibuixant Jordi Puiggalí (Mataró, 1922) s'afegeix a partir d'avui al grup d'artistes locals que formen part del cicle Senyors i senyores. El retrat que durant aquests mesos es pot veure al centre d'art Ca l'Arenas. En aquesta exposició, titulada Jordi Puiggalí. Retrat, l'artista mostra diversos bust i dibuixos de diferents èpoques de la seva trajectòria artística. Independement de l'any de creació, en totes les obres es reflecteix, en més o menys mesura, un dels trets més característics d'aquest artista: la combinació de les arrels acadèmiques i els traços energètics tan particulars en la seva obra. Per comprovar aquesta amalgama es podran veure a Ca l'Arenas busts de fang d'alguns membres de la família Puiggalí i Bellalta, un autoretrat del mataroní a finals de la dècada dels trenta i treballs basats en rostres femenins, entre altres.
Els retrats de forma directe o indirecte han tingut una gran importància en la trajectòria artística de Jordi Puiggalí. Els elements acadèmics que es desprenen dels seus quadres és inevitable ja que no es tracta d'un autodidàcta: estudià a l'Escola d'Arts i Oficis de Mataró, on presentà la seva primera exposició individual (1945), es llicencià en arquitectura tècnica i en Belles Arts (1970) i ha dedicat gran part de la seva vida a la docència, especialment a l'Escola d'Arts Aplicades i Oficis Artístics de Badalona, entitat de la qual n'ha estat director.
Més enllà dels retrats, a Mataró, Puiggalí ha estat conegut principalment per la seva obra religiosa, escampada per diverses esglésies de la ciutat i de Catalunya. En aquest àmbit també hi ha aplicat l'art del retrat, com es pot veure a l'altar de Sant Antoni de l'església de Sant Josep. També però han estat lloats els seus bustos femenins d'estil noucentista. Mestre de molts artistes actuals, Puiggalí es confesa deixeble de l'escultor Bohigas en talla i decoració i de Vicenç Navarro i de Frederic Marés.
Dibuix d'un retrat femení de Puiggalí (2000)
Comentaris