L'autor, amb el llibre
L'autor, amb el llibre

V. B.

Jordi Lopesino presenta una guia per iniciar-se en el món de l’astronomia

‘La meva primera guia sobre astronomia' permet als infants endinsar-se en els secrets que amaguen els astres i l'univers

“Feia falta un llibre per aquells que s’interessen per l’astronomia però gairebé no saben distingir el sol de la lluna”. Amb aquest esperit, el mataroní Jordi Lopesino ha publicat La meva primera guia sobre astronomia, un llibre dedicat principalment als infants que vulguin endinsar-se en els secrets dels astres, els planetes i l’univers. Un llibre editat per La Galera que permet recórrer la història de la astronomia, saber què es pot veure al cel i conèixer el material bàsic que es necessita per a qualsevol observació. Elements que permetran a tots aquells que senten curiositat quan de nit alcen la vista al cel i el veuen poblat d’elements que encara no sap distingir del tot. “També és ideal pels pares que no saben respondre les preguntes que li fan els seus fills”, destaca.

El llibre compte amb quatre apartats, començant pel d’història, que repassa fets com els coneixements astronòmics que tenien civilitzacions com el poble babilònic, l’egipci, l’indi, els maies o els inques, així com personatges claus com Kepler o Newton. L’espai dedicat a consells s’inicia amb el decàleg de l’astrònom, que comença amb tota una declaració d’intencions: no cal telescopi per fer astronomia. “Mirant, o amb l’ajuda d’uns prismàtics, es pot fer astronomia de precisió, observar constel·lacions, veure cometes o distingir entre planetes i estrelles”, destaca Lopesino. La millor manera de practicar astronomia urbana o de muntanya, o els requeriments per fotografiar el cel (fins i tot amb una càmera compacta es poden aconseguir grans resultats, segons assegura l’autor) completen aquest capítol. Lopesino també presenta un planisferi i parla de les característiques de les constel·lacions, les estrelles, el sol, la lluna i els planetes que formen el sistema solar, i dedica les darreres pàgines a curiositats com el Big Bang, la velocitat de la llum, o el projecte SETI, dedicat a calcular el nombre de civilitzacions tecnològiques que poden existir a la nostra galàxia.

Dedicatòria especial
La publicació forma part e la col·lecció “La meva primera guia sobre...”, que ja compta amb dos títols previs, dedicats als Jocs Olímpics i al canvi climàtic. Totes les guies, inclosa aquesta, estan il·lustrades per Òscar Julve. El llibre està dedicat a Josep Costas i Gual, astrònom amateur de 90 anys resident a Sant Celoni, especialista en heliofísica, que cada dia surt a observar el cel. “Des de 1936 escriu un diari amb dibuixos i fotografies sobre les seves observacions. L’estem microfilmant de cara a presentar-lo en una web”, explica Lopesino.

L’autor, astrònom amateur, compta amb una dilatada trajectòria en aquest camp, ja que ha publicat més de cent articles de divulgació científica i és coautor de dos llibres d’astronomia. Ha estat president del grup d’astronomia mataroní Cosmos i actualment col·labora amb el Minor Planet Center. A més, col·labora habitualment amb Capgròs i ha publicat recentment una novel·la juvenil, Maragda, dedicada als misteris del Montseny, massís que tan bé coneix després d’haver-hi fet centenars d’observacions astronòmiques.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive