Els “danys colaterals”, aquesta eufemística expressió que fan servir els alts mandataris dels exèrcits per referir-se a les víctimes civils que deixen tot conflicte bèl·lic, és el concepte que protagonitza la nova exposició de l’artista mataroní Jordi Cuyàs. Es podrà visitar a partir d’aquest divendres, dia 8, a Ca l’Arenas, en el marc del cicle Art i Guerra. Serà precisament la darrera exposició d’aquest cicle, que s’ha mantingut vigent durant les dues darreres temporades. Cuyàs precisament va fer el disseny de l’exposició que en aquests dos anys s’ha pogut visitar a la primera planta de la casa del carrer Argentona, comissariada per la historiadora Assumpta Montellà. “M’hi vaig implicar molt i vaig gaudir moltíssim, perquè la relació entre art i guera és un tema realment apassionant”, relata Cuyàs. El director del Museu de Mataró i de Ca l’Arenas, Carles Marfà, va demanar-li precisament a ell que tanqués el cicle amb una mostra. No va ser senzill per a Cuyàs trobar un motiu que l’articulés. “Per aquells que no hem viscut una guerra, és molt complicat parlar-ne, perquè què tens a dir?”, es pregunta. Finalment, va optar per “parlar” d’un conflicte viscut en directe, però per la televisió: la Guerra d’Iraq.
La seva inspiració va arribar a través d’un vídeo filtrat per Wikileaks, que es va fer molt popular, en què es veien avions de l’exèrcit nord-americà ametrallant un comboi de civils iraquians, amb el diàleg dels propis militars com a única font sonora. El que ha fet Cuyàs ha estat dibuixar el vídeo frame a frame, fins a acumular un total de 301 dibuixos de mida Din A4. A sota de cada dibuix, Cuyàs hi escriu les paraules dels soldats. L’artista pretén, d’aquesta manera, oferir una òptica diferent del succés, del vídeo, permetent a l’espectador mirar-s’ho d’una manera molt més pausada i descobrint nous detalls, tal i com a ell mateix li va passar quan es va aturar a analitzar cada un dels frames. “Hi ha detalls que d’una altra manera se t’escapen, com l’intent de les víctimes de fugir, o la imatge de l’avió nord-americà fent cercles a l’aire, com si fos un ocell que espera caçar a la seva víctima”.
Jordi Arenas i Santa Maria
Aquest divendres, d'altra banda, Ca l’Arenas també inaugura la mostra “El conjunt del baptisteri de la Basílica de Santa Maria (1960-1963), que reuneix els esbossos i treballs preparatoris de Jordi Arenas per a la decoració del nou baptisteri del temple mataroní
-
De CAPS.A. a ACM
Jordi Cuyàs (Mataró, 1957) és un artista i dissenyador de llarga trajectòria, que ha realitzat una vintena d'exposicions individuals arreu de Catalunya i també ha participat en nombrosos projectes col·lectius. En els darrers anys, a Mataró, ha protagonitzat exposicions com El Tamboret Blanc (Can Palauet, 2007), inspirada en l'obra de Samuel Beckett. Al llarg de la seva carrera ha explorat moltes disciplines artístiques, com ara la fotografia o l'animació. És un dels fundadors d'ACM (L'Associació per la Cultura i l'Art Contemporani de Mataró) i del grup projecte CAPS.A. amb Lola Albarracín, J.M. Calleja i Jaume Simon, actiu durant els anys 80 i que Can Palauet ha recordat, a través d'una mostra retrospectiva, durant aquest curs artístic.
-
Comentaris