Un moment de la presentació
Un moment de la presentació

Albert Ribas Dot

Jordi Carrión porta una memòria històrica ‘diferent’ a Can Xalant

GR-83 es un “llibre-objecte” sorgit d'un projecte amb Francesc Abad que es regalarà a museus i biblioteques

El centre de creació i pensament contemporani de Can Xalant va acollir dijous dia 8 la presentació del llibre GR-83, de l'autor tarragoní Jordi Carrión. Es tracta, segons el defineix el mateix autor, d'un “llibre-objecte”, que porta per títol el nom que se li donava al Camí del Nord, la ruta que uneix Mataró amb el Canigó i que va ser parcialment seguida per l'exili de 1939. L'obra parteix d'un diàleg que Carrión va establir amb l'artista Francesc Abad, quan el primer iniciava una tesi sobre el viatge en l'obra de Juan Goytisolo i W. G. Sebald. El projecte conjunt, que va obtenir una de les beques KRTIU per a joves creadors de 2005, partia amb l'objectiu presentar un llibre visual/textual que plantegés una alternativa a les línies principals de tractament de la memòria històrica a l'Estat.

En la presentació, Jordi Carrión va recordar en les seves paraules tota la gent que havia fet possible la publicació del llibre seguint tot el procés de creació. Des de la idea bàsica “nascuda dels punts de connexió entre Francesc Abad i Sebald” fins als treballadors de Can Fàbregas que “van fabricar les caixes del llibre quan ja havien cobrat la liquidació i sabien que haurien de treballar d'altres coses després de tants anys”, explicava.

Malgrat aquest detall, GR-83 no vol ser un tancament, sinó una obertura cap a una altra forma d'entendre la relació entre el record i l'art. El llibre no serà distribuït comercialment, sinó que es regalarà a museus i biblioteques. Sobre el perquè d'un llibre “regalat”, Carrión va expressar que des del primer moment tenia molt clar que “aquest no era un llibre per publicar a través d'una editorial. Aquest llibre té sentit en un món en el que les coses es fan per diners però no ens satisfan. Per això vam voler fer el llibre amb autoedició i regalar-lo”.

Identitat i nomadisme
La presentació del llibre va comptar amb la presència, a més del propi Carrión, de Francesc Abad, de Manuel Guerrero de KRTU, i del professor d'història Josep Maria Lluró. Guerrero va expressar la seva “satisfacció de presentar aquest llibre a Can Xalant envoltat de companys i amics de l'escola Aula” i va definir Carrión i la seva feina com “un treball molt destacat en el que és el llenguatge de l'art i la literatura”.

Per la seva banda, Josep Maria Lluró va dissertar durant bona part de la presentació sobre la memòria històrica i la importància que aquesta té en l'ultima obra de Carrión, però també va dedicar les seves paraules al nomadisme que, segons ell, és la clau dels treballs del jove autor. “Adopta una actitud de nòmada, de persona que es desarrela per conèixer el seu present i el seu passat”, comentava. La identitat també és, segons Lluró, “un concepte que travessa tot el llibre”. En definitiva, per a Lluró GR-83 “no es pot dir que sigui una novel·la de formació però té molt d'aquells llibres en els quals el protagonista neix, creix i aprèn.”, destacava.

Per últim, en la seva intervenció, Abad, al que prèviament ja havien esmentat els companys de presentació, va fer referència a com havia conegut Carrión anys enrere i al treball que havien fet plegats durant anys. “Encara recordo el primer text que vas escriure i que vaig tenir la oportunitat de llegir”, explicava.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive