Xavier Alomà

Jesús Tuson: “Hem d’estar orgullosos de la nostra llengua”

El lingüista lamenta que els immigrants no trobin facilitats per aprendre el català en arribar aquí

“Les persones han de sentir orgull de la llengua i la història pròpies. Només d'aquesta manera el col·lectiu la podrà conservar i donar-li una projecció de futur.” En aquests termes es va expressar el Jesús Tuson, lingüista i professor de la Universitat de Barcelona (UB), en la conferència titulada “Les llengües: àngels o dimonis” que va oferir el passat dijous a la Saló d'Actes de l'Ajuntament, un acte acadèmic institucional inscrit en la celebració de la diada de Sant Jordi.

Tuson es va encarregar de destruir alguns prejudicis lingüístics durant la xerrada, explicant que aquests prejudicis estan adreçats als parlants de llengües minoritàries amb l'objectiu que deixin de reivindicar les seves particularitats culturals. “En un estat, la llengua oficial sempre és la bona: les altres es resignen a l'adjectivació negativa”, va assenyalar, “Aquest fet, que és present a França i ho va ser a Espanya durant el franquisme, condueix a l'autodivisió dels parlants, que s'avergonyeixen de parlar una llengua considerada de poca categoria.”

“Quan anem a viure a un altre país ens interessa aprendre'n la llengua perquè aquesta és una adaptació a l'entorn”, va explicar Jesús Tuson. “Però els idiomes s'han d'aprendre sempre sense imposició”, va afegir. En aquest sentit, el lingüista va lamentar que els immigrants que arriben a Catalunya actualment “no troben el català enlloc malgrat estan disposats a aprendre qualsevol llengua”.

Per últim, Tuson es va voler referir als elogis que es fan a les llengües amb molts parlants, elogis que ell considera una “apel·lació a l'uniformisme”. Segons va explicar, “Quan una llengua augmenta en milions de parlants és perquè altres estan morint.” “Les llengües sempre han estat locals, però s'han escampat per raons de les quals no es pot presumir, com genocidis o conquestes”, va apuntar. Sobre la internacionalitat de les llengües, el professor Tuson va dir que “l'anglès no és la llengua internacional perquè tingui una estructura especial que ho afavoreixi, sinó pel poder tecnològic i econòmic que exerceixen els EEUU al món.”

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive