Torna James Bond. La 24a pel·lícula del popular espia britànic, la darrera que dirigeix Sam Mendes i probablement també l’última ocasió per veure Daniel Craig en el paper de Bond, s’estrena aquest divendres. ‘Spectre’, amb Christoph Waltz i Monica Belluci en el repartiment, enfronta Bond amb la perillosa organització criminal que dóna nom a la pel·lícula, l’entrega que més indaga en l’interior del personatge, segons ha avançat el seu director. Fins a 11 títols s’estrenen a la cartellera aquest divendres, entre els quals el documental ‘Él me llamó Malala’, sobre l’adolescent afganesa que va escapar de la repressió dels talibans, o el nou film de la sèrie d’animació japonesa ‘Bola de Drac’, en català.
La nova entrega de la saga més longeva de la història del cine és també la darrera d’una etapa. Segons han anunciat tant el director, Sam Mendes, com el protagonista, Daniel Craig, aquest serà probablement l’últim James Bond en què participaran, respectivament. ‘Spectra’ és el segon film de la franquícia que dirigeix Mendes, després d’Skyfall (2012). De la seva banda, Craig haurà encarnat Bond en quatre ocasions, ‘Casino Royal’ (2006), ‘Quantyum of Solace’ (2008), ‘Skyfall’ (2012), i ara, a ‘Spectra’ (2015).
En aquesta ocasió, James Bond prova de desemmascarar una organització criminal (‘Spectra’), a la qual arriba per un cúmul de circumstàncies. Un missatge críptic del passat el durà primer en una missió secreta a Ciutat de Mèxic i finalment a Roma, on coneix Lucía Sciarra (Bellucci), vídua d’un important criminal. Bond s’infiltra en una reunió secreta i descobreix l’existència de la sinistra organització. Però a mesura que l’espia de l’M16 s’endinsa en la investigació, descobrirà una terrible connexió entre el seu enemic (Christoph Waltz) i ell mateix.
I de l’acció i la intriga passem al terror de ‘Sinister 2’, una cinta de d’aparicions malèvoles i nens fantasmes en una casa rural d’Illinois (EEUU), on una mare i els seus dos fills bessons es refugien del perillós marit d’ella. També promet emocions fortes la nova entrega cinematogràfica del clàssic d’animació japonesa Bola de Drac Z, una més, que gira al voltant de la ‘Resurrecció d’F’, és a dir, del malèfic Freezer. Aquesta pel·lícula es podrà veure en català a diverses sales del país.
Tornant a la realitat, una de les estrenes destacades de la setmana és ‘El Clan’, de Pablo Trapero. Pel·lícula argentina situada a principis dels anys 80, recupera la història real d’una família sencera del barri de San Isidro de Buenos Aires que es dedicava al segrest i assassinat d’individus com a forma de vida. Arquímedes, el patriarca, és l’ordidor, mentre que el seu fill fa de còmplice necessari, i tota la família n’és còmplice. La sinistra història se situa entre els darrers anys de la dictadura militar i els primers passos cap a la democràcia.
I canviant definitivament de registre, aquesta setmana s’estrenen també una sèrie de drames més amens, com són ‘Una pastelería en Tokio’, ‘Novatos’, ‘La Promesa’, ‘Dheepan’, i una comèdia, ‘Isla Bonita’. La primera, una cinta nipona que va competir a la secció oficial del Festival de Cannes, ens transporta a l’univers d’una petita pastisseria tradicional japonesa, que un dia i gràcies a una nova col·laboradora comença a reeixir. Darrere el taulell afloraran també els sentiments dels pastissers.
Pel que fa a ‘Novatos’ i ‘Isla Bonita’ són les dues estrenes espanyoles de la setmana. La primera, de Pablo Aragüés, s’endinsa en el món cruel i certament perillós de les bromes iniciàtiques (‘novatadas’) que gasten un grup d’adolescents a l’Álex, un nou alumne del seu Col·legi Major. La pràctica s’estén a altres institucions madrilenyes com aquesta i esquitxen l’altra protagonista de la pel·lícula, Carla. Quant a ‘Isla Bonita’, és la nova pel·lícula del veterà director espanyol Fernando Colomo, i tot un homenatge a la illa de Menorca. De tints autobiogràfics, el mateix Colomo és un dels protagonistes de la història. Convertit en un veterà i enamoradís realitzador publicitar, Fer rep la invitació de visitar l’illa per part d’un amic, que hi viu retirat. Però allà, hauria de conviure a la mateixa casa amb uns altres convidats, la mare i els nebots de la dona del seu amic, i per això aquest el reinstal·la a casa de la seva amiga Núria i la seva filla adolescent. Les relacions entre els personatges dibuixen una comèdia plena de malentesos.
Quant a ‘Dheepan’, explica l’exili del personatge homònim, des de Sri Lanka fins a París. Dheepan marxa quan la guerra civil al seu país és a punt d’acabar, i el seu bàndol a punt de ser derrotat. Ho fa, enduent-se una dona i una nena a través de les quals pensa que li serà més fàcil obtenir l’asil polític a Europa. A París, la ‘família’ deambula per cases d’acollida fins que ell trobarà una feina de conserge. Fet el més difícil, Dheepan xocarà amb la realitat dels suburbis parisencs, on la violència quotidiana li reobre les ferides de la guerra.
I per completar les estrenes de la setmana, dos documentals. El primer, dedicat a Malala Yousafzai, l’adolescent afganesa que, després d’enfrontar-se als talibans pel seu menysteniment i repressió de la dona, va aconseguir fugir del país després de ser víctima d’un intent d’assassinat amb arma de foc. ‘Él me llamó Malala’ és una cinta nord-americana, un retrat íntim de qui va ser posteriorment reconeguda amb el Premi Nobel de la Pau per la seva tasca de difusió del seu propi cas i com a defensora de l’educació de les noies joves arreu del planeta, i que també va rebre el Premi Internacional Catalunya.
-
Comentaris