J. V.

Isabel Clara Simó fa una defensa aferrisada del plaer de llegir i escriure

L'escriptora va pronunciar la conferència inaugural del nou curs de les Àules Sènior

L'escriptora Isabel Clara Simó va fer dimecres dia 5 per la tarda un elogi al plaer de llegir i escriure en la conferència que va pronunciar en l'acte d'inauguració del nou curs de les Àules Sènior. Simó va començar definint la lectura i l'escriptura com les arts que tenim “més a l'abast”. “No hi ha res tan senzill que ens doni un plaer tan gran”, va assegurar, i va lamentar els que posen com a excusa la manca de temps per no llegir.

Fent una analogia amb el món del vi, Isabel Clara Simó va voler dividir els lectors entre aquells que beuen molt per saciar la sed, i als que no els importa la qualitat del vi; i els sibarites que beuen poc però saborejen el vi i eduquen el paladar. De la mateixa manera, va assegurar Simó, hi ha lectors de “best sellers” que només s'interessen per l'argument, els personatges i per com acabarà la novel·la, i els lectors “profunds”, que llegeixen “poc i a poc a poc, rellegint, romiant, subratllant i escrivint algunes notes”.

Simó va donar també algunes pautes per arribar a ser un “lector profund”. Així, l'escriptora va defensar que la lectura “sigui lliure, una tria personal” i va afirmar que “llegir no serveix per a res”: “Com totes les arts no és utilitària, només serveix per a proporcionar plaer”, va matitzar. L'escriptora també va animar els lectors a dibuixar la seva pròpia personalitat lectora, definint qui tipus de llibres els agraden més, i va convidar tant a participar en tallers de lectura com a llegir en veu alta per suscitar l'interès de la lectura en els més joves. Per últim, va donar un consell pràctic, el de subratllar o escriure fitxes del llibre per tal de recordar-lo en un futur.

A banda del plaer de la lectura, Simó també va fer una defensa del plaer de l'escriptura. En aquest sentit, va reconèixer que saber escriure bé no és fàcil i que només uns pocs són capaços de transmetre una atmósfera i d'expressar sentiments a través de la paraula escrita. Tot i això, va convidar a intentar-ho sense obsessionar-se per les modes i sense pensar en un lector concret, i sempre amb un punt d'autoexigència. Segons Simó, “tothom té una veu pròpia, i a desgràcia és que la majoria de la gent no la buscarà mai”, però tot i això va defensar aquest plaer que està tant associat a “la creació i, en definitiva, al fet de ser persones”.

L'acte d'inauguració del curs acadèmic de les Àules Sènior també va comptar amb la presència del representant de la Caixa Laientana, Ricard Navarro, la presidenta de l'entitat, Maria Lluisa Circuns, i de l'alcalde, Joan Antoni Baron, que va defensar “el plaer d'aprendre” assegurant que aquest fet és “innat, imprescindible, intemporal i infinit”. L'acte va finalitzar amb un concert a càrrec d'Esther Salvador, Gustavo Legido i M. Jesús Garciandia.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive