“Volia anar a actes de tot tipus i buscar com influeix la llum a cada espai”. Isaac Benito, el fotògraf oficial de les Santes de l’any passat, defineix d’aquesta manera la seva exposició ‘Llums de Santes’ que es podrà veure a partir del proper dijous, dia 10, a l'Ateneu de Caixa Laietana. El fotògraf, però, no s’ha volgut limitar simplement a jugar amb la llum: “Aquest era el pretext per estar a la majoria d’actes, tots molt diversos”. El primer dia de la Festa Major de l’any passat va canviar-li per complert els objectius previstos. “Volia fer una feina basada en molts efectes digitals i un aspecte prefabricat, però vaig adonar-me’n que era massa artificial enmig del primer dia de Santes”, explica Benito, content d’haver virat cap a un aspecte més natural: “Aquesta festa és espontània, molt variada i natural”.
Benito va agafar l’encàrrec amb “moltes ganes i il·lusió”. “De fotografia no havia exposat gairebé res, i sent com sóc de Mataró, aquesta feina sempre agrada fer-la”, assegura el fotògraf. En els darrers anys, Benito havia deixat enrere la seva participació com a ‘santero’, tot i que el 2007 va ser diferent a tots: “He anat a molts actes que mai hauria trepitjat i he viscut moments des d’un punt de vista totalment diferent al de sempre”. Viure els concerts a peu d’escenari, o fotografiar des de dalt del balcó de l’Ajuntament són alguns dels exemples als que es refereix el fotògraf. D’anècdotes, Benito n’ha viscut moltes. “Se’m va acabar la pila de la càmera a mig correfoc, sort d’unes diableses que van fer de pantalla per evitar que em cremés”, explica. Un altre moment curiós que va viure el fotògraf va ser en un concert, on estava fent fotos des d’una cadira i aquesta es va trencar:“A vegades em sentia com a la guerra”.
Cronologia i diversitat
“Si et limites a buscar una cosa concreta és senzill, el problema està en que jo volia fer-ho tot i estar a tot arreu”. Benito no veu imprescindible, en un treball com aquest, intentar “donar-li un sentit únic”. “En definitiva, això són les Santes i, aquesta, la meva visió”, assegura. Tot i així, el fotògraf ha intentat donar-li una continuïtat cronològica amb cadascuna de les particularitats de l’acte retratat. “No és el mateix fer fotos estàtiques d’exercicis de relaxació a la platja que fer el correfoc”, explica. Dels actes retratats, els que més van interessar Benito van ser els esportius: “Interessa a un grup petit de persones, però fotogràficament són els que més m’han agradat de fer”.
L’exposició comptarà amb un total de 46 fotografies escollides entre més de 4.000. “Les càmeres digitals permeten disparar moltes vegades, però el problema arriba després quan tens milers de fotografies per triar”. En total, Benito ha estat prop de quatre mesos decidint quines agafaria: “Un cop escollides, el resultat final no sembla tant, però la feinada al darrera és considerable”. Paradoxalment al que volia realitzar en primera instància, les fotografies tenen la menor post-producció possible: “He retocat com a molt el contrast i la lluminositat, ja que prefereixo tenir una bona qualitat de foto d’entrada”. Benito només ha trobat una cosa negativa en aquest encàrrec, i és el temps d’espera. “Tenim massa temps per pensar; es fa d’un any per l’altre, i en una societat acostumada a les feines d’avui per demà, fa que se li doni massa voltes”, explica.
El muntatge de l’exposició comptarà amb un tret diferencial. A les fotografies dels focs Benito ha volgut col·locar-hi il·luminació per darrera que doni llum i color. “És el toc especial a una exposició que destaca, sobretot, per la llibertat que se’ns ofereix a l’hora de dur a terme aquest encàrrec”, assegura.
Inauguració. Dijous, dia 10. A les 8 del vespre a l'Ateneu de Caixa Laietana
Comentaris