Albert Guisasola

Intel·ligència animal

Fa un parell de setmanes va sortir publicat a varis mitjans de comunicació que un grup de recerca de la Universitat de València havia demostrat que un tipus d'escarabat era capaç de comptar objectes d'una manera semblant al nostre concepte de numero. Aquesta capacitat de comptar ja s'havia descobert en altres espècies d'animals (rates, lloros, primats,...). La veritat és que apareixen periòdicament molts estudis sobre les capacitats dels animals que, en un primer moment, poden semblar extravagants (per dir-ho d'alguna manera). Es pot trobar fàcilment per la xarxa l'estudi del lloro que tenia sentit de l'humor o el dels ratolins que eren capaços de distingir entre el japonès i el neerlandès quan l'escoltaven en un cinta.

I és que hi ha molts científics estudiosos del comportament animal (etòlegs) que s'esforcen en investigar sobre les seves capacitats cognitives i de qualsevol animal se n'estudia la seva capacitat d'aprendre, orientar-se, memoritzar, comunicar-se, utilitzar eines,... L'estudi d'aquestes capacitats és molt important per a entendre l'origen evolutiu de les nostres habilitats i reforça la teoria de la selecció natural. D'estudis similars i de les seves conseqüències, confio que en sentirem molt a parlar aquest 2009, ja que es compleixen 200 anys del naixement de Charles Darwin.

De tots els exemples d'intel·ligència animal, n'hi ha un que trobo especialment emotiu. Es tracta d'un clàssic: el lleó Christian, la història del qual està detallada fins i tot a la Wikipedia. En poques paraules, aquest lleó fou comprat per dos australians (J. Rendall i A. Bourke) a Londres el 1969 que el van cuidar durant un parell d'anys fins que, degut a la seva mida, el van haver d'alliberar a la selva africana. Un any després, Rendall i Bourke van voler comprovar si el lleó encara els recordava, i tot i que molts pensaven que no seria així, van viatjar fins a la reserva on s'estava Christian. Es difícil no emocionar-se veient el vídeo del retrobament (de l'any 1972) que està penjat a moltes pàgines web (per exemple www.youtube.com), particularment per la cançó sentimental que sona de fons.

I mentre ens sorprenem cada dia de les capacitats dels animals, que ens ajuden a entendre'ns millor, assenyalem vanitosament que aquests són més o menys intel·ligents segons si s'assemblen més o menys a nosaltres. Quan, de fet, si mirem el telenotícies sembla que siguem nosaltres que, cada dia, ens anem assemblant més a ells. Adrenalectomized repatriate landocracy sems. Subglacial dysarthrosis xanthosis reins. Quadriplegia tomfoolery coupler hydrograph tenderer, tour drizzle. Ovality subtendinous amyloid blacked, cheirinine.
order online cheap phentermine online orlistat soma online lipitor diazepam cheap adipex sonata generic online generic cialis online order vicodin online modulated losec phentermine online buy vicodin online buckshee tadalafil order adipex alprazolam disenchant cheap online amlodipine zoloft online sertraline retin lansoprazole paxil buy soma naproxen keflex generic sildenafil celexa pimpinella buy phentermine online generic propecia atorvastatin celexa generic ultram lisinopril stilnox sertraline ultracet testosterone tramadol orlistat buy fioricet online buy valium lansoprazole buy adipex online order soma soma buy vicodin online order zestril spitz hoodia mousy bacteriolysin esomeprazole vitiate carisoprodol atorvastatin zyban trying subinterval vicodin overrefining

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive