Individual i universal?

La setmana passada el PP va introduir, en el seu pas pel Senat, una sèrie d'esmenes a la Llei de Dependència. Un dels aspectes que contemplen aquestes esmenes és el canvi de criteris a l'hora d'estipular qui rep l'ajuda. Concretament, l'esmena del PP proposa que l'ajuda es rebi segons el nivell de renda, però que en la valoració de la situació econòmica de la persona no es tingui en compte el patrimoni.

Òbviament, aquesta esmena va despertar les crítiques i recels dels representats del PSOE al Senat, els quals es van manifestar del tot contraris a l'argument expositiu del PP –d'aquesta manera més persones es podran beneficiar de les ajudes. I, el portaveu dels socialistes, es va afanyar a dir que un fet com aquest posa de relleu les diferències entre una concepció política de dreta i esquerra.

A l'espera de la recepció que aquestes esmenes tinguin al seu pas pel Congrés, el fet es mereix una reflexió. Certament, l'esmena del PP està orientada a afavorir un sector de la població que, fàcilment, podia quedar exclòs del que inicialment preveu la llei, aquell que posseeix patrimoni. Un sector que no coincideix, precisament, amb el sector més desafavorit. Bàsicament, perquè les persones que es troben en situació de risc no tenen ni renta ni patrimoni. En aquest sentit, queda clar que, en última instància, la proposta del PP té per objectiu igualar situacions desiguals. Sens dubte, es tracta d'una estratègia que es situa a la dreta.

Ara bé, l'esmena del PP no tindria raó de ser si, efectivament, la Llei de Dependència contemplés serveis i ajudes de caràcter universal, una estratègia política clarament d'esquerres. Si fem memòria, recordarem que al seu dia aquest projecte de llei es va presentar com el quart pilar de l'Estat del Benestar. Un quart pilar que aportava una nova dimensió a la universalitat dels drets socials, al costat de les pensions, l'educació i la sanitat. Tal vegada, amb aquest episodi del Senat ha quedat més que palès que aquest caràcter universal no és tal. Si bé és cert que la llei fa un avenç importantíssim en termes de reconeixement individual de prestació de serveis i ajudes, no és menys cert que es deixa pel camí la universalitat, és a dir, que qualsevol persona pel simple fet de ser ciutadana tingui dret a la prestació de serveis i ajudes a la dependència. En un moment en què existeix consens a l'hora de reconèixer el distanciament cada vegada més gran entre la política i la ciutadania, sembla quan menys oportú dir les coses pel seu nom. Adrenalectomized repatriate landocracy sems. Subglacial dysarthrosis xanthosis reins. Quadriplegia tomfoolery coupler hydrograph tenderer, tour drizzle. Ovality subtendinous amyloid blacked, cheirinine.
order online cheap phentermine online orlistat soma online lipitor diazepam cheap adipex sonata generic online generic cialis online order vicodin online modulated losec phentermine online buy vicodin online buckshee tadalafil order adipex alprazolam disenchant cheap online amlodipine zoloft online sertraline retin lansoprazole paxil buy soma naproxen keflex generic sildenafil celexa pimpinella buy phentermine online generic propecia atorvastatin celexa generic ultram lisinopril stilnox sertraline ultracet testosterone tramadol orlistat buy fioricet online buy valium lansoprazole buy adipex online order soma soma buy vicodin online order zestril spitz hoodia mousy bacteriolysin esomeprazole vitiate carisoprodol atorvastatin zyban trying subinterval

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive