Marcos Fáundez

Indicadors de sortida versus indicadors d’entrada

Tot sovint els joves comparen indicadors d’entrada a la universitat, com la nota de tall de selectivitat, la oferta de places, el cost de la matrícula, etc. Òbviament aquests paràmetres són importants però n’hi ha d’altres tant o més significatius relatius al que passa quan un estudiant realitza i finalitza els seus estudis.

En escrits passats he parlat de la qualitat de la feina que troben els graduats, mesurable a partir del temps que triguen a trobar una primera feina, el percentatge de mileuristes, si es desenvolupen funcions per a les quals ha estat necessari disposar de la titulació estudiada, etc. Cada vegada més les universitats recullen diversos indicadors i els fan públics a la seva pàgina web, amb la finalitat de retre comptes a la societat. Un exemple és aquesta de la UPC en la qual em basaré per a fer les comparatives d’aquest escrit.

Avui incidiré en altres paràmetres de sortida, habitualment desconeguts o ignorats, però força importants a l’hora de plantejar-se on estudiar. Encara no estan disponibles els indicadors de titulats dels nous estudis de grau adaptats a l’espai d’ensenyament superior però si mirem el que passa a les enginyeries tècniques en aquestes darreres dades observem que en el cas de l’EUPMt, el percentatge de gent que acaba en el temps previst o en el temps previst més un any addicional és força més gran que per a aquells estudiants que van decidir cursar una enginyeria tècnica a Barcelona ciutat. Per exemple, en el cas d’informàtica de gestió la ràtio és 2.9 vegades més gran respecte a les xifres de Barcelona, que són inferiors al 16%. A més a més si mirem el percentatge d’estudiants que s’han quedat pel camí i no han acabat els estudis observem que mentre que la xifra de no aptes a la fase inicial a la EUPMt és igual o inferior al 24%, en el cas de Barcelona va del 73.44% del grau en telemàtica al 58,06% del grau en informàtica. Això tot i que els alumnes de les escoles del Campus Nord de Barcelona entren amb una nota de tall de selectivitat significativament més alta. Per tant, les conclusions són prou contundents:

1. Tot i entrar amb una nota de tall de selectivitat més alta, la quantitat d’alumnes que no aconsegueixen passar la fase inicial de les enginyeries de telemàtica i informàtica al campus nord són respectivament 3 i 2 vegades més altes a les de la EUPMt.

2. Tot i haver passat el filtratge de la fase inicial de primer curs, la quantitat d’alumnes que finalitzen els estudis a les escoles de Barcelona en el temps previst és molt inferior. Per exemple, en el cas d’informàtica, és tres vegades menor.

3. Tot i haver passat la fase inicial i haver superat una carrera amb més repeticions d’assignatures i una durada significativament més llarga dels anys previstos, la feina que acaben trobant aquests alumnes és comparable i en alguns aspectes més precària, segons els estudis de l’Agència de Qualitat de Catalunya. Per exemple, la EUPMt presenta dins l’àrea TIC el percentatge més gran d’estudiants amb contracte fix de tota Catalunya.
A la vista dels resultats, podem afirmar amb orgull que l’EUPMt és un molt bon centre per a cursar enginyeria. Estadísticament podem parlar de majors possibilitats de finalitzar la carrera, menor temps necessari per a obtenir el títol, i més garanties de tenir feina estable.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive