A ningú se li escapa la crisi econòmica en què estem immersos. Tot sovint en actes públics rebem missatges d'alerta per part dels polítics. Les dues darreres vegades ho he escoltat per part de polítics de tan nivell com el Conseller Huguet o el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona. Res no serà com fins ara. Els països emergents ens estan guanyant la batalla i o ens posem les piles i abordem la batalla de la productivitat amb la mateixa tenacitat i hores que van posar els nostres pares a mitjans del segle XX o el nostre declivi serà llarg i intens.
Personalment crec que aquests auguris de finalització de l'estat del benestar tal i com l'hem conegut han de ser matisats en molts aspectes. És cert que la nostra competitivitat és baixa i que cal millorar, però crec que genèticament tenim la llavor per a sortir amb èxit d'aquesta crisi i mantenir el lideratge.
A la Politècnica de Mataró tot sovint hem rebut estudiants estrangers via programes ERASMUS i certament les diferències entre països són més que manifestes. Per posar un exemple concret, els nois i noies de l'antiga Europa de l'est són treballadors infatigables. Hores i hores de feina, disciplina i assoliment dels objectius encarregats gairebé a la perfecció. No en va la paraula robot prové del Txec.
Com podem guanyar la batalla de la productivitat en un dia de només 24 hores? La clau està en la creativitat i la innovació. Crec que els estudiants llatins porten en els seus gens la genialitat de la capacitat creativa, si així es pot anomenar. Mentre els estudiants de països emergents quan tornen als seus llocs d'origen intenten replicar el mateix que han fet i après a casa nostra, els llatins senten la necessitat d'anar més enllà i aportar quelcom d'original.
Feu la prova de parlar amb un arquitecte català i pregunteu-li perquè no hi ha arquitectes que segueixin la fórmula d'èxit inventada per en Gaudí, que copiïn el seu estil. Us diran horroritzats que ells volen innovar, crear un estil propi, avançar, progressar. I això com es fa? Doncs sent creatius. Aplicant imaginació. La innovació no consisteix a aplicar fórmules i receptes de cuina que es puguin copiar de llibres, sinó que requereix una molt alta dosi de creativitat i imaginació. En definitiva, genialitat. Aquesta mateixa prova la podeu fer amb molts d'altres professionals de casa nostra. Davant l'immens potencial tèxtil xinès Mataró ofereix el potencial creatiu i innovador d'empreses com Punto Roma i centres tecnològics com CETEMMSA.
Per tant, em permeto el luxe de ser optimista a l'hora d'abordar el futur, tot recordant la nostra arma secreta, molt ben resumida en la frase d'Albert Einstein: la imaginació és més important que el coneixement.
Treballem de forma constant, però sobretot amb imaginació i creativitat. Amb imaginació, ens en sortirem.
Comentaris