Joan Sala, gestor de Verkami juntament amb els seus dos fills, Jonàs i Adrià
Joan Sala, gestor de Verkami juntament amb els seus dos fills, Jonàs i Adrià

V. B.

I si fem un Verkami?

L'empresa mataronina, amb poc més d'un any de vida és pionera i líder en el crowdfunding, nova forma de mecenatge cultural

‘Fer un Verkami’ és una expressió en boca d’un nombre creixent d’artistes i creadors del país. Davant les dificultats per trobar suports i finançament del sector públic i privat per als seus projectes, cada cop són més els qui opten pel crowdfunding. Es tracta d’una nova via de mecenatge, molt en boga als països anglosaxons, basada en la suma d’aportacions econòmiques individuals. L’empresa mataronina Verkami és la pionera en aquest àmbit a Catalunya, i en poc més d’un any des de la seva posada en marxa, s’ha convertit en tot un referent. Proposen una alternativa fresca i innovadora per donar vida a projectes culturals de tot tipus, que atorga independència al creador i el connecta més directament al seu públic. I que ha demostrat que funciona. Per això, hi ha una pregunta que ressona amb força en el sector cultural: “I si fem un Verkami?

El crowdfunding, o micromecenatge, “no és tan sols una via per aconseguir diners, és una manera diferent de produir i consumir cultura”.Així ho assegura Joan Sala, gestor de Verkami juntament amb els seus dos fills, Jonàs i Adrià. L’empresa apareix en plena crisi, i en un moment de retallades que han afectat especialment al sector cultural, fet que podria explicar per sí sol l’èxit de la iniciativa. Però el crowdfunding porta funcionant des de fa molts anys a països com EEUU, també en èpoques de bonança. El triomf de l’aposta Verkami cal anar a buscar-lo més enllà. “El consum cultural està canviant, el públic busca viure l’experiència creativa, reduir la distància amb el creador”, destaca Jonàs Sala. La indústria cultural tradicional no ha sabut donar resposta a aquesta demanda. Amb sistemes com els de Verkami, el consumidor de cultura se sent partícip del producte final.

Com funciona Verkami? La idea i el procediment són molt senzills. El creador que vol tirar endavant un projecte penja la seva idea a la plana web. A partir d’aquest moment, disposa de 40 dies per donar-lo a conèixer i recaptar el finançament necessari. Només els projectes que en aquest termini arribin com a mínim al 100% del l'objectiu de finançament que s'han fixat aconseguiran els diners, i només en aquest cas es fan els càrrecs als mecenes. Aquests, a canvi de les seves aportacions, reben recompenses per part dels autors del projecte. I quin és el negoci? Verkami cobra pels seus serveis un 5% del que recapti el projecte i només en cas que aquest aconsegueixi el finançament.

Els responsables de Verkami exerceixen de filtre a l’hora de seleccionar els projectes. “El criteri és que siguin de qualitat, creatius, coherents, i que estiguin ben plantejats”, destaca Jonàs Sala. Durant aquest primer any, aproximadament el 70% dels projectes exposats a la web han assolit el finançament necessari. Segons els responsables de Verkami, les idees que triomfen ho fan per tres motius: estan ben explicades, compten amb una comunitat al darrere disposada a donar-hi suport, i ofereix bones recompenses. L’empresa s’encarrega d’assessorar els autors dels projectes en aquests tres camps perquè puguin arribar a bon port. “La manera com transmets la teva idea és molt important, si hi ha una bona història al darrere enganxes més gent”, assegura Adrià Sala. Els projectes que fracassen, segons ell, són aquells que “no han sabut crear un vincle amb el públic”. Els gestors de Verkami ho tenen molt clar: penjar una idea a Internet i esperar amb els braços plegats no garanteix res. La xarxa no fa miracles. La difusió del projecte requereix d’una feina constant per part dels seus autors, de promoció i de relació amb el públic.

Un sistema de recompenses
Per últim, establir unes recompenses originals, curioses i gratificants pot ajudar a reblar el clau. Els regals varien, com és lògic, en funció de l’aportació econòmica. Com més quantiosa sigui, es pot aspirar a una recompensa major. Des de formar part dels crèdits d’un disc fins a que el grup ofereixi un concert privat a casa teva. “El grup Manos de Topo oferia un sopar romàntic amb el seu cantant, i en Joan Colomo s’oferia a tocar a la boda d’un dels seus mecenes”, destaquen des de Verkami. Una opció que està sent força habitual és que un grup de gent s’uneixi per finançar un projecte i poder gaudir conjuntament d’una bona recompensa, com ara un concert privat. El ventall és amplíssim, gairebé tant com la tipologia de projectes que reclamen finançament a través de Verkami. Un exemple d’èxit empresarial en un món en crisi.

Llegeix l'exemple de quatre casos d'exit amb Verkami

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive