josep lluis marti

Josep Luís Martí

Director tècnic de Gremi d'Hostaleria i Turisme

Hostaleria i oferta turística a Mataró

En determinats barris de Mataró la ciutat sembla aturada en el temps. Els darrers anys de crisi, que per cert a Mataró va començar pels volts del 2006 amb l’enèsima crisi del tèxtil, han deixat un panorama trist en diferents barris i carrers de la ciutat: solars buits on abans hi havia empreses i fàbriques, molts cartells de en venda o en lloguer, molts aturats i aturades pel carrer sense saber què fer, una mena de pessimisme instal·lat en la ment dels nostres conciutadans , que no veuen la sortida real d’aquesta crisi tan llarga que estem patint.

Per contra, en alguns subsectors de l’economia com la restauració alguna cosa sembla que es mou, amb nous emprenedors i joves empresaris, que lluny del pessimisme i malgrat haver crescut dins la mateixa crisi, aposten per crear nous negocis i contractar treballadors. És el cas de l’hostaleria a la nostra ciutat.

El perfil és el de treballadors de cuina o sala, joves formats en escoles com l’IES Bisbe Sivilla de Calella, l’Escola de Restauració i Cambreria de Mataró o d’altres escoles especialitzades, amb 5 o 10 anys d’experiència en restaurants i bars de la nostra comarca, que han decidit reanimar el sector de la restauració de la capital del Maresme apostant per una cuina de mercat, mediterrània, d’autor i molt especialitzada. Alguns noms: La Marineta, Suka, Gaudium, Masia Can Carreras, Peix & Chips, Dr. Burger, Som Terra, Abril, per posar alguns exemples, i molts d’altres que estan revitalitzant i rejovenint el sector i l’oferta gastronòmica de la ciutat.

Una capital com Mataró, amb una oferta de restauració, de serveis i turística en creixement, es mereix una aposta decidida del seu Ajuntament en favor d’aquesta diversificació de l’economia, que ha de millorar les expectatives laborals, socials i de creixement que la ciutat tan necessita. El recolzament institucional és bàsic i s’hauria de centrar en entendre i acompanyar l’esforç dels nous empresaris i emprenedors, en facilitar els tràmits administratius, en agilitzar l’atorgament de llicències, en fer amable la ciutat facilitant la gestió de les terrasses de cara als visitants i als turistes, que de ben segur tindrem aquest estiu. Tan mateix, els serveis informatius municipals, el patrimoni cultural i també el comerç haurien de fer un esforç per adaptar els seus horaris a la demanda en el període estival. Els horaris de la restauració de moment són els únics que lliguen amb els horaris dels nostres visitants, per tant caldria omplir de contingut cultural, comercial i lúdic el temps entre la una i les cinc de la tarda, al menys els mesos de juliol i agost.

Altres assignatures pendents de la nostra ciutat són l’obertura a la comarca, la facilitació dels accessos al centre de la ciutat i una aposta més intensa per la promoció turística i gastronòmica. Aquesta aposta ha de ser creixent i sostinguda en el temps. Els diners gastats en promoció són rendibles a mig i llarg termini si estan emmarcats en un bon Pla Estratègic de Turisme. Aquest document hauria de ser una guia de treball a futur que inclogués el turisme cultural, el sol i platja, l’oferta esportiva, la gastronòmica, la lúdica i tants d’altres valors de la capital del Maresme.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive