Obres dels mestres Eduard Toldrà, Ramon Serrat, Manel Oltra i arranjaments del director de la Cobla Sant Jordi, Jordi León; ompliran de música el Foment Mataroní en homenatge al mestre Vilamanyà el proper divendres 18 de juny a les 10 de la nit. Aquest compositor i músic català va ser director de la Banda Municipal, la massa coral de Mataró i també de l'orquestra de la Sala Cabanyes, a més de professor de música al Valldèmia, al Salesians i als Escolapis.
En aquesta iniciativa també hi participa conjuntament amb el Foment, el Conservatori de Música del Liceu. Ambdós han volgut recordar amb aquest concert la relació del Mestre amb la ciutat de Mataró. .
Honorat Vilamanyà i Serrat ben aviat va començar a estudiar violí amb el mestre Ramon Serrat i Fajula, cosí germà seu que més tard seria Director de l'Escola Municipal de Terrassa. Orfe als 11 anys, comença a estudiar amb Serrat harmonia, fuga, contrapunt i instrumentació i serà aquest mestre qui li farà viure la música per a cobla. Als 18 anys es converteix en el deixeble del mestre Eduard Toldrà, que l'aprofundeix en l'estudi del violí. Més tard estudia piano amb el concertista Juli Pons. .
Vilamanyà va crear a Ripoll la Cobla Orquestra Serratins, amb deixebles del Mestre Serrat. També obre l'Acadèmia Vilamanyà. Poc desprès rep l'encàrrec de reorganitzar l'Orfeó de Ripoll i el febrer de 1935 és nomenat professor de l'Escola Municipal de Música de Vic. .
Sardanes originals com La Primera Batallada, La Madona Ripollesa, Les Campanes del Poble i la més important, El Camí dels Pirineus son fruit dels anys trenta.La dècada de 1940 a 1950, situa Vilamanyà com a gran creatiu de composicions sardanistes, amb obres com Vallcebre; Ripoll, vila comtal; l'Estany estrellat i Joguets de fira.Poc després s'instala a Olot on dirigirà l'Escola Municipal de Música i l' Orfeó Popular Olotí. També en aquests anys va ser director de Ràdio Olot i no s'està de crear una Orquestra de cambra amb concerts periòdics que són molt celebrats. .
D'Olot va ser sol·licitat per Mataró, al mateix temps impartia classes a Barcelona i Arenys de Mar. Vilamanyà mor a l'edat de 58 anys en plena facultat artística. El seu llegat enriquidor és senya d'un mestratge a seguir i a ser preservat. .
Comentaris