Façana en obres de la Casa Coll i Regàs. Foto: R.Gallofré
Façana en obres de la Casa Coll i Regàs. Foto: R.Gallofré

'Hi havia dubtes tècnics que hem hagut de resoldre'

Les obres de rehabilitació de la Casa Coll i Regàs s'han reprès després de dos mesos d'estar aturades per la divergència d'opinions sobre la manera com s'estava actuant en els estucats de la façana

Les obres de rehabilitació de la Casa Coll i Regàs, projectada per l'arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch al carrer d'Argentona, havien de finalitzar aquest estiu. Però no estaran enllestides fins a finals d'any, després que hagin estat mes de dos mesos aturades. El motiu, el debat tècnic sorgit entre l'equip d'arquitectes encarregat del projecte i l'Associació de Conservadors Restauradors de Catalunya, sobre el criteri seguit a l'hora de rehabilitar els esgrafiats. La mediació de la Generalitat ha mediat per resoldre les diferències i les obres s'han pogut reprendre aquesta setmana, mantenint el projecte inicial.

S'està repicant l'esgrafiat original de l'edifici, fent-lo de nou calcant l'original enlloc de restaurar l'existent

La Generalitat fa demanar a la Fundació Iluro, propietària de la casa i promotora de les obres de restauració, més informació sobre el projecte tècnic. Ho va fer després dels dubtes generats per la tècnica emprada en la rehabilitació de la façana principal, en la que es s'està repicant l'esgrafiat original de l'edifici, fent-lo de nou calcant l'original enlloc de restaurar l'existent. Això va despertar controvèrsia a les xarxes socials i els fets van arribar a oïdes del gremi de conservadors i restauradors, que va qüestionar la idoneïtat d'aquest mètode.

Diferència "ja resolta"

"Ha existit una diferència d'opinions entre tècnics, que ja s'ha resolt", explica la presidenta de la Fundació Iluro, Marta Ibarz. Finalment va intervenir la Comissió Territorial de Patimoni Cultural de la Generalitat, que va aprovar que es mantingués el projecte inicial. Els esgrafiats existents a on la façana presenta patologies fruit de les humitats se seguiran repicant, mentre que els que estan protegits per la tribuna es podran restaurar, sense haver-los de refer. La Generalitat també ha reclamat que se sigui més exhaustiu amb el seguiment de les obres. A més, s'ha incorporat un tècnic en restauració a l'equip d'obres. Durant aquesta pausa estival, s'han organitzat visites de tècnics de patrimoni tant de la Generalitat com de l'Ajuntament a les obres.

"Un dels problemes que ens hem trobat és que la Casa Coll i Regàs no està massa historiada"

"Un dels problemes que ens hem trobat és que la Casa Coll i Regàs no està massa historiada, al contrari que altres obres de Puig i Cadafalch com per exemple la Casa Ametller", relata la presidenta de la Fundació Iluro. Això ha comportat que s'hagi hagut de fer una investigació més exhaustiva per determinar qüestions com el color original de la façana. En tot cas, la Fundació s'ha "mantingut al marge" del debat tècnic, segons Ibarz. "Ara estem molt satisfets que per fi s'hagin pogut reprendre les obres", relata Ibarz, impacient perquè aquestes acabin i la Casa Coll i Regàs, una de les joies del patrimoni mataroní, torni a ser visitable lluint més que mai. 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive