No és un espai de grans dimensions, però el hall central de Robafaves va quedar molt petit ahir dijous en la presentació del darrer llibre de l’escriptor Jordi Carrión, Los Muertos, que ha aixecat força expectació. Cap cadira buida i gent als laterals per escoltar l’autor local, que va estar acompanyat per l’assagista Manel Guerrero. El coordinador del centre de noves tendències culturals KRTU va destacar la capacitat que té Carrión per “descriure la contemporaneïtat i el nostre món”. Una manera de sintetitzar l’ambició de Los Muertos, que combina novel·la i assaig per tractar, de manera més o menys obliqua, qüestions com la memòria, la identitat, la ficció, el genocidi o la capacitat que té la literatura per donar respostes en un món dominat per l’impacte d’Internet i els mitjans audiovisuals. “És una obra molt renovadora en el camp literari atual, que mereix una atenció especial per tot el pensament que té al darrere i que es gaudeix especialment en la relectura”, va afegir Guerrero.
Durant la presentació, Guerrero va destacar que Los Muertos és “un llibre sorprenent, molt ben escrit i amb un treball d’estructura molt important”. Tant l’assagista com Carrión, però, van esforçar-se en no desvelar massa secrets d’aquesta estructura. “L’essència del llibre és la sorpresa”, va apuntar Carrión, per a qui és “tot un repte” no parlar en les presentacions del gir sobtat que es produeix a la meitat del seu nou llibre (i que canvia completament el significat de l’obra) perquè siguin els propis lectors els qui topin amb ell. L’escriptor mataroní va donar a conèixer el germen de l’obra, fruit d’haver arribat “a un camí sense sortida” després de publicar diversos llibres de viatges, com La Piel de la Boca o Australia, un viaje. “Ara només penso en ficcions, només se m’acudeixen novel·les”, va destacar Carrión, fins al punt que Los Muertos és tan sols el primer títol d’una trilogia que l’escriptor desenvoluparà en els propers anys.
L’el·lipsi, va afegir l’escriptor, és un altre element clau de la novel·la, de cara a poder constrènyer-la en poc més de 150 pàgines. “S’hi expliquen tantes coses que podria tenir 300 o 400 persones, però era molt important que el llibre fos àgil i concret”. És per aquest motiu que el llibre transcorre a Nova York, una ciutat “tòpica” en paraules de Carrión, plena d’icones conegudes pel lector i que per tant no requereix de grans descripcions que allargarien l’obra. L’autor mataroní va destacar que la identitat i la memòria són els dos elements clau de Los Muertos, novel·la de ciència ficció que transcorre en una mena de món paral·lel on els homes “apareixen” sense saber d’on venen, sense cap lligam i només amb records fugaços d’una vida anterior. No existeixen, per tant, les famílies ni el fenomen de la maternitat. “En aquest món, la identitat és una construcció absoluta”, va recalcar Carrión.
Malgrat que Los Muertos, en especial a la seva segona part, té un to marcadament apocalíptic, Carrión va defensar que es tracta d’un llibre utòpic, que “creu en la capacitat transformadora de la ficció”. Però també va avançar que el segon volum de la trilogia, titulat provisionalment Los huérfanos, “ja no hi haurà esperança”.
Carrión (esquerra), amb Manel Guerrero
Comentaris