L’any 2005 neix Gospel Sons, una entitat sense ànim de lucre que creixia d’un projecte de la Casa de la Música Popular de Mataró. Amb el pas dels anys, el grup, que forma part de la Xarxa Gospel de Catalunya, s’ha establert com una entitat musical amb història tant a la ciutat de Mataró com a arreu de Catalunya. Una vuitantena de cantaires de totes les edats formen aquest cor que enguany celebra el seu desè aniversari i que s’ha convertit en un dels ingredients indispensables per posar ritme a la Festa Major de Les Santes.
El cor mataroní oferirà el seu concert de Les Santes aquest diumenge, dia 24, al Passeig del Callao
Durant aquests deu anys Gospel Sons ha anat evolucionant i ha viscut canvis, tant en la direcció com en el seu estil. Des del seu naixement i fins a l’any 2010 el grup va ser dirigit per Ramón Escalé, qui seguidament va deixar el càrrec en mans de Georgina Blanch, l’actual directora del cor. “Jo vaig començar com a cantant al cor, després vaig deixar-ho durant un temps i, quan va haver-hi el cinquè aniversari, en Ramón em va proposar a mi la direcció del conjunt”, recorda Blanch. El nombre de veus sempre s’ha mantingut en la vuitantena, distribuïdes en sopranos, contralts, tenors i baixos i acompanyades pel piano, el baix i la bateria. N’hi ha que surten, altres que entren i també n’hi ha que s’han mantingut durant aquests 10 anys, com és el cas de l’Elena Romero. “Crec que som millors ara que abans, va començar qui va voler i ara no comença qui vol, sinó que tenim una llista d’espera i es fa una petita prova per entrar” explica i afegeix que “representa que els que no en sabíem ja n’hem après i que, els que entren, ja esperem que tinguin unes nocions bàsiques”.
La vitalitat, l’estil propi i l’energia que desprenen són les seves característiques
L’evolució musical del cor ha anat de la mà de la seva direcció artística. Els membres del grup coincideixen que han canviat fruït de l’experiència i especialment del canvi en la direcció. Mentre que Escalé focalitzava uns aspectes, ara Blanch se centra en uns altres. Xavier Batlle, cantant que va entrar al grup tan sols uns mesos després del seu naixement, ho explica: “Hi ha hagut canvis, evidentment. Cada director té el seu estil, en Ramon és molt més espiritual i la Georgina és molt més canyera”.
La cita més important
Si per alguna cosa es caracteritza Gospel Sons és per la seva vitalitat, estil propi i l’energia que desprenen. Un directe que any rere any no pot faltar en una cita com Les Santes. Porten preparant el repertori un parell de mesos i és que aquest és, sens dubte, un dels concerts més esperats per tots els membres del cor. “És el concert que ens fa més il·lusió perquè és a casa i a la Festa Major”, afirma la directora, que explica que “ho preparem amb moltes ganes i enguany hem fet un canvi estilístic, mantenim el gòspel però ho adaptem una mica i hem preparat cançons més ‘disco’ i de festa major per aixecar a la gent”.
La cantant Elena Romero també incideix en les novetats d’enguany: “El repertori és pràcticament tot nou, només hi haurà un parell de temes que el públic pot conèixer d’altres anys”. Durant aquests dos mesos ella i els seus companys s’han reunit cada dimarts a la sala Clap per preparar-ho i compartir l’emoció i les ganes d’una cita tan important per a ells. “El concert de Santes sempre el vivim amb molta emoció, és el nostre concert màgic” explica i valora que “com a cantant i com a mataronina, participar així en la Festa Major i formar part de la programació bàsica de Les Santes és un orgull que m’omple molt”. Es tracta d’una emoció compartida per tots els companys, tal com explica Xavier Batlle: “Personalment ho visc amb il·lusió i molta eufòria, és el més especial per a nosaltres perquè simbolitza el que som i on vam començar”.
Comentaris