Mariona Vivar

Gospel a Mataró, 'oh yeah!'

Les 120 ànimes que participen al nou cor de gospel de la ciutat preveuen oferir el primer concert pels volts de les Santes

Encara que sembli mentida, hi ha 120 persones que es reuneixen cada dimarts a les deu de la nit a Mataró. Per fer què? Doncs per cantar, picar de mans, vibrar i esbravar-se. Es tracta d'un iniciativa que neix del projecte de la Casa de la Música Popular que ha engrescat ni més ni menys que a 120 persones, i n'hi ha 30 més en llista d'espera. Hi ha de tot: dones i homes, joves i no tan joves, amants del cant i debutants il·lusionats. Cantar gospel és fàcil i ho pot fer tothom; l'únic que s'han de tenir són ganes.

El veterà director Ramon Escalé assegura que la magnitud del fenomen gospel a Mataró ha estat una sorpresa i que ha hagut de posar un límit perquè a partir de 50 persones, el grup és difícil de manejar. “Tot i això, si ho aconseguim, 120 persones cantant i movent-se alhora farà posar la gallina de piel”, assegura Escalé. El cor de gospel de Mataró té previst fer el primer concert en públic pels volts de les Santes, juntament amb l'Esclat Gospel Singers, el veterà cor de Manresa, també dirigit per Escalé.

El gospel és una música religiosa que es van inventar els esclaus negres a Estats Units. Avui en dia la música afroamericana està de moda perquè és una música del bon rotllo, al marge del missatge religiós. És una injecció d'energia pura que no deixa ningú indiferent i que té un efecte catàrtic per qui la canta i per qui l'escolta, com el de la tragèdia grega. “Té alguna cosa que ens toca el cervellet, que provoca un xoc molt fort.”, afirma Escalé.

“Tenia ganes de fer alguna cosa diferent. Després d'un dia d'estrés, sempre ve de gust desconnectar”, afirma Sandra Soler, una de les integrants del cor. Carles Belloch ja té experiència en el món del gospel i ve expressament de Barcelona: “Vaig participar en un taller un dissabte al Foment Mataroní i em va agradar molt com ensenyava en Ramon Escalé. Ja canto al Cor de Gospel de Gràcia, però aquí es treballa més la tècnica i per això m'hi he apuntat”.

Malgrat algun cas aïllat, per la majoria, aquest és el primer contacte amb el món del gospel. “Havia cantat sota la dutxa, però és la primera vegada que ho faig en una coral”, reconeix Marcel Teolofeu. Sílvia Sánchez opina: Sempre m'ha fet gràcia cantar. Les classes són cares i aquí la meva veu no sobresurt per sobre de les altres”. Emília Camins ha cantat en diverses corals des que era petita, però valora els avantatges del gospel: “M'agrada molt perquè pots manifestar més la teva veu, és més expressiu que el cant clàssic”.

El cor de gospel de Mataró ha començat amb molta embranzida i ja està muntant la tercera cançó. En només tres setmanes, les 120 ànimes del gospel de Mataró ja arriben a posar-se d'acord per picar de mans alhora i quan aconsegueixen entonar una cançó a diferents veus, la vibració fa tremolar les parets del Clap. La lletra de les cançons en anglès encara és una assignatura pendent, però d'aquí al juliol, tot estarà a punt per fer vibrar la ciutat en el debut en públic.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive