-
-

V. B.

'Fet a Mataró', etiqueta teatral

L'IMAC promou un nou cicle per donar a conèixer les obres de companyies residents a la ciutat o que han escollit Mataró per preparar el seu projecte

“Fet a Mataró”. Una frase amb reminiscències al món del tèxtil i la manufactura (el tradicional 'made in'), propi de la capital del Maresme. Però en aquesta ocasió no fa referència a quelcom produït en una fàbrica, sinó que dóna nom a un nou cicle teatral a la ciutat. Tot i que el món fabril no es perd del tot de vista, perquè l'antiga Can Gassol, reconvertida avui en un centre de creació escènica, en serà l'escenari principal. Mataró vol seguir sent una fàbrica, en aquest cas de talent. “Fet a Mataró” neix per donar veu a les noves propostes escèniques sorgides de companyies de la ciutat, o bé d'aquells grups de fora que l'han escollit per preparar el seus futurs espectacles.

Aquesta nova proposta de l'IMAC consisteix en un total de sis espectacles, que es podran veure des d'aquest divendres, dia 16. L'obra que servirà per obrir el cicle segurament és la més significativa del cicle i dels objectius amb el qual ha nascut. Es tracta de 'Navegants', de la jove companyia mataronina Factea. Un projecte nascut de l'equip que va portar a escena 'El Mikado' a Sala Cabanyes, encapçalat per Marc Molina i Oriol Miras. Aquest cop han decidit adaptar un text del dramaturg mataroní Toni Cabré. “Volem portar a escena noves dramatúrgies, que encara no s'hagin estrenat”, va explicar Miras durant la presentació del cicle. El text de Cabré data de 1999 i es basa en la relació de dos personatges que es coneixen a través d'un xat d'Internet. L'obra actualitza aquesta versió i ho trasllada a una xarxa social, però l'argument és el mateix: el noi i la noia que s'han inventat les seves respectives biografies durant les converses virtuals es troben en el món real i han de desfer l'embolic. Els dos protagonistes han sorgit d'un càsting on hi van participar fins a 200 aspirants, i tot l'equip de producció és de Mataró. El pressupost total de l'obra és de 12.000 euros, un 40% del qual prové del micromecenatge, gràcies a la campanya que han fet a través del portal -també mataroní- Verkami. ‘Navegants’ es podrà veure durant tot el cap de setmana en tres sessions.

Circ resident
El circ serà un dels protagonistes del cicle, gràcies a la participació de la companyia Antigua y Barbuda, resident a Mataró. Presentaran l'espectacle ‘El circo de las penas’, basat en les màquines construïdes a partir d'objectes, la gran especialitat d'aquesta companyia. Antigua y Barbuda es va fundar l'any 2002 de la mà de Jordà Ferré, i estan instal·lats a l'antiga fàbrica Fàbregas del Paper -de nou, el passat febril de Mataró trucant a la porta d'aquest cicle. Es dediquen a la construcció d'escenografia i a la creació de muntatges d'animació, performance i altres àmbits relacionats amb el teatre, el circ i la creació artística. El circo de las penas és el seu darrer muntatge, i el presentaran a a l'Artesanato Escènico, l'espai de la seva seu al carrer Churruca, per donar-se a conèixer amb els seus conciutadans. L'obra ja l'han presentada a Canadà i a Brasil.

Dues propostes de dansa
La dansa també gaudirà de força pes en aquest cicle. El divendres 30 de novembre el coreògraf mataroní Víctor Rodrigo presentarà la seva darrera proposta, 'Homes atrets'. ES tracta d'un espectacle de dansa jazz format per cinc ballarins i un actor. Rodrigo fusiona teatre i moviment coreogràfic, a partir de coreografies que se centren en l'atracció entre els homes. El muntatge es completa amb una selecció de poemes de Gil de Biedma, Shakespeare i Cernuda, i un seguit de peces musicals de procedències i estils diversos. Rodrigo és el director de l'escola de dansa Vincles de Mataró. A més de l'obra Homes Atrets, el cicle també acollirà el darrer muntatge de la companyia mataronina Trànsit. ‘Ballant a la sorra’, de la coreògrafa Maria Rovira, és un homenatge a la bailaora Carmen Amaya, a partir de la recreació d'alguns dels seus episodis vitals i de la reconstrucció d'històries imaginàries que evoquen la seva essència vital, alegre i lluitadora. Trànsit va estrenar aquest muntatge al darrer festival Grec de Barcelona, amb motiu de la celebració del centenari del naixement de Carmen Amaya, que té lloc el 2013. Ballant a la sorra compta amb música original de Juan Gómez Chicuelo, interpretada en directe. Les coreografies fusionen dansa contemporània i flamenc de manera molt intensa i expressiva, amb la bailaora catalana Cristina Chacón com a encarnació d'Amaya.

Performance
El cicle no tan sols dóna veu a companyies locals, sinó a grups de fora que han escollit la capital del Maresme per preparar els seus projectes. Aquest és el cas de la companyia Ponten Pie, companyia dirigida per Sergi Ots. Es dediquen a les perfomances teatrals, unint diferents gèneres i apostant sempre per una posada en escena diferent, atrevida i original. Aquest és el cas del projecte en el qual estan treballant a Mataró i que presentaran els dies 7 i 14 de desembre a Can Gassol. Est tracta del muntatge ‘Ârtica’, protagonitzat per un vell científic que ha transformat casa seva en un laboratori clandestí on busca una solució per combatre l'escalfament global.

El cicle 'Fet a Mataró' no finalitzarà fins al febrer de 2013, quan es presentarà el projecte guanyador dels Ajuts a la creació escènica que concedeix l'IMAC. En aquesta edició, han beneficiat al projecte 'Xarxa', que duen a terme tres joves mataronines. Es tracta d'un muntatge que gira a l'entorn de les xarxes socials, tal i com també passa amb 'Navegants'. Els espectadors poden anar seguint el procés de creació del projecte escènic a través de facebook, fins que es converteixi en l'obra de teatre de petit format que es podrà veure a Can Gassol.


Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive