TecnoCampus
TecnoCampus

Fer-se grans al TecnoCampus

Tres estudiants expliquen com els graus que han cursat als centres universitaris del TecnoCampus, adscrits a la UPF, han estat un trampolí per a la seva capacitat emprenedora, per a professionalitzar-se i viure experiències internacionals

Estudis orientats al mercat amb alts índexs d’inserció laboral; un model únic amb centres universitaris i empreses compartint ubicació; suport als estudiants amb idees de negoci; relacions internacionals gràcies a acords amb 111 universitats d’arreu del món... Des dels seus inicis el TecnoCampus ha promocionat com a element diferencial “l’ADN emprenedor” dels seus estudis universitaris. Professionalització, internacionalització i capacitat emprenedora són els tres pilars del model educatiu dels graus, màsters, postgraus i dobles titulacions de l’Escola Superior Politècnica, l’Escola Superior de Ciències Socials i de l’Empresa, i l’Escola Superior de Ciències de la Salut del TecnoCampus. Parlem amb tres estudiants que són a punt d’acabar els seus estudis al TecnoCampus i que han vist com aquests eslògans es convertien en realitat per a ells. Tres estudiants que, durant aquests anys al parc empresarial i universitari mataronins, s’hi han fet grans, en tots els sentits.

Miquel Giménez

Innovador i emprenedor sense haver deixat les aules. Cursa simultàniament Enginyeria Mecànica i Electrònica i ha guanyat el premi Creatic amb el projecte de crear un cadenat intel·ligent per a motocicletes que és a punt de comercialitzar

miquel horitzon

Miquel Giménez va guanyar tres premis l’any 2017, el Creatic, l’UPF Emprèn i l’Explorer, gràcies al projecte Thumblock, una nova generació de cadenats per a la motocicleta que es pot desbloquejar a través del telèfon mòbil. Un projecte que va néixer, com la majoria de les bones idees, de la manera més insospitada. “Quan anava a la piscina, la clau de la guixeta me la lligava amb una goma de cabell que portava al turmell, fins que un dia vaig tornar al vestuari i ja no hi era. Em vaig passar 45 minuts bussejant per trobar-la”, recorda amb una riallada. Un exercici aquàtic extra del tot inesperat que el va portar a pensar en noves solucions per a un problema tan antic com el dels cadenats. Però d’un estudiat de doble grau d’Enginyeria Mecànica i Electrònica com ell no en podia sortir quelcom simple. Thumblock es pot desbloquejar a través de l’smartphone amb reconeixement biomètric facial o de l’empremta dactilar, o fins i tot obrint-se i tancant-se sol quan t’hi apropes i te n’allunyes. En cas que algú l’intenti forçar, el propietari rep una alerta al telèfon mòbil. De moment l’ha ideat per a motocicletes, però també el vol desenvolupar per a altres vehicles i mobiliaris.

Giménez va tenir aquesta idea de negoci quan era estudiant al TecnoCampus (aquest 2019 acabarà el doble grau), i quan la va presentar als programes de suport a l’emprenedoria va rebre un impuls immediat. “Em van permetre viatjar a Silicon Valley i visitar Google, Facebook, Airbnb, Uber, i en tornar vaig rebre el Creatic”, rememora l’emprenedor, que considera que el parc empresarial i universitari li ha donat un gran suport moral. “Comprovar que creuen en el teu projecte t’impulsa a tirar endavant”, assegura.

Giménez celebra haver-se decantat pel TecnoCampus a l’hora d’escollir centre universitari ara fa cinc anys. “Les expectatives s’han complert amb escreix, el nivell docent és molt elevat i el suport quan he volgut impulsar alguna iniciativa sempre ha estat molt gran”, afirma.

 

Carla Martin

En moviment cap a Califòrnia. Estudia la doble titulació d’AdE i Turisme, i aquest curs ha viscut l’experiència d’estudiar a Califòrnia gràcies a una de les beques On The Move de TecnoCampus

carla horitz

Les beques On The Move, gràcies al suport de Sabadell Consumer Finance (Banc Sabadell), que enguany han arribat a la seva quarta edició, s’atorguen als vint estudiants amb les millors notes mitjanes i permeten sufragar parcialment les despeses d’estada en universitats fora de l’abast del programa Erasmus, situades en països com Estats Units, Mèxic o Taiwan. La Carla Martin, estudiant del doble grau d’Administració d’Empreses i Turisme al TecnoCampus, ha tornat recentment de Sant Diego (Califòrnia), on ha cursat part dels seus estudis a la National University. “Una experiència única a la vida, des del primer dia a la ciutat vaig saber que l’havia encertada”, explica. La metodologia d’aquesta universitat és força particular, ja que l’estudiant completa una única assignatura cada mes, dedicant-se de manera totalment intensiva a la matèria en qüestió i amb moltes pràctiques. “Vam tenir professors que alhora eren empresaris, tenien la seva pròpia companyia, i la dinàmica a classe era molt positiva”, recorda l’estudiant, per a qui també van ser molt importants els mesos que va passar a Califòrnia de cara a millorar el seu anglès en l’àmbit empresarial.

“Jo sóc de Barcelona, pensava estudiar a la meva ciutat però en el seu moment el TecnoCampus era l’única universitat que oferia la doble titulació d’AdE i Tturisme, i això em va fer decidir a venir a Mataró”, recorda Martín. En l’actualitat ja hi ha més universitats que han copiat aquest model, però el caràcter pioner del TecnoCampus va atreure molts estudiants d’arreu del país a la capital del Maresme. Avui no es penedeix pas de la seva elecció. “El que em van presentar a la jornada de portes obertes, ho han complert del tot”, assegura, ara que està cursant el darrer any del doble grau.

L’estudiant barcelonina celebra especialment que al doble grau hi hagi assignatures plenament enfocades al món empresarial (“una d’elles, aquest curs, es basa exclusivament a visitar empreses del sector turístic, analitzar-les i debatre-les a classe”, explica) i també haver pogut fer pràctiques extracurriculars gràcies a la borsa de treball de TecnoCampus

 

Marina Mercado

Una experiència al Nepal que et canvia la vida. Aquesta estudiant d’Infermeria del TecnoCampus ha pogut cursar les pràctiques al país asiàtic, i això li ha donat una nova perspectiva sobre la seva professió.

maria horitz

A principis de març Marina Mercado va tornar del Nepal, on s’hi va passar un mes i mig fent pràctiques d’Infermeria i donant servei integral de salut curativa. Una experiència que ha pogut dur a terme durant el quart curs del grau, gràcies a un conveni de col·laboració entre TecnoCampus i l’associació Pont Solidari, patrocinat pel Centre Ginecològic i Obstètric de Mataró-CGO. “El que et xoca més és que allà tot el sistema sanitari és privat: a la porta de l’hospital t’hi trobes una llista de preus del que et costarà una radiografia, una ecografia, que t’enguixin el braç, els medicaments... I molts pacients no poden pagar-s’ho”, explica Mercado. El centre en el qual va exercir d’infermera es troba en una zona rural del país, on bona part de la població només acudeix al metge quan ja no poden aguantar més el dolor, i sovint després d’haver visitat el xaman. “Cal molta educació sanitària”, relata l’estudiant d’Infermeria. L’experiència al Nepal és d’aquelles que et canvia la vida, i també la seva perspectiva com a infermera. “Aprens a treballar amb recursos molt limitats, a adaptar-te a allò que tens, quelcom que et pot ser molt útil”, constata. La comunicació amb els pacients de les zones més remotes també era complexa, però no pas amb els companys de feina: al Nepal tots els estudis secundaris i universitaris es fan en anglès, i el nivell d’anglès de bona part de la població és molt elevat.

El capítol al país de l’Himàlaia haurà estat segurament el més especial que li ha donat el pas per l’Escola Superior de Ciències de la Salut del TecnoCampus, de la qual en marxarà molt satisfeta. “Ha estat una decisió molt encertada, avui quan faig pràctiques als hospitals noto que he sortit preparada per poder exercir”, constata Mercado. Quelcom que atribueix especialment als laboratoris tan ben equipats i als exercicis de simulació que s’ofereixen durant el grau. “Treballem amb pacients que sovint són persones molt vulnerables, encara que estiguis fent pràctiques has de ser molt precís i curós”, constata.

Jornades de portes obertes a l'abril

Dissabte 6 d’abril és el dia escollit per a celebrar la Jornada de Portes Obertes al TecnoCampus, en la qual els futurs estudiants universitaris poden conèixer l’oferta formativa del parc mataroní. La jornada inclourà sessions informatives sobre cada grau i visites guiades a les instal·lacions del TecnoCampus. Les tres escoles universitàries, adscrites a la Pompeu Fabra, tenen previst oferir per al curs vinent un total de 17 graus i dobles graus dels àmbits de la tecnologia, l’empresa i la salut.

La principal novetat per al proper curs és el Màster universitari en Logística, Cadena de Subministrament i Negocis Marítims,  que consolida l’aposta feta per aquest sector en posar en marxa el Grau en Logística i Negocis Marítims. En total, el TecnoCampus ofereix tres màsters universitaris dedicats a la logística, l’emprenedoria i la cronicitat i l’envelliment, a més d’onze títols propis d’especialització professional.

L’oferta del TecnoCampus es presenta com un cas singular en el model universitari català ja que els tres centres universitaris comparteixen espai amb un total de 120 empreses vinculades a la tecnologia, el màrqueting o la salut. Una oportunitat per afavorir la projecció professional dels prop de 3.500 estudiants que acull, afavorint la relació entre universitat i empresa. Pel que fa a la internacionalització, el TecnoCampus té firmats convenis d’intercanvi amb 111 universitats de 34 països.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive