Parlar de la Festa Major de Mataró és parlar de la Família Robafaves. En Robafaves i la Geganta, juntament amb la seva filla Toneta i el seu marit, en Maneló, esdevenen els protagonistes indiscutibles de la festa, sortint al carrer cada dia al compàs de melodies, balls i salts. Els acompanyen tots els mataronins, que es contagien de l’ambient i s’apropen a ells amb l’estima i l’admiració que senten per les figures. Com cada any per aquestes dates ja s’estan preparant de valent. La colla la conformen per 28 portadors de Gegants, sent 7 portadors per cada figura (un, que és el que la porta a dins, i els altres sis, que van a fora).
Toni Vidal, un dels seus membres, explica que els assajos comencen aproximadament tres setmanes abans de Les Santes: “Des de finals del mes de juny i fins a l’inici de la festa major la colla es reuneix dues vegades a la setmana, dimarts i dijous, a Can Marfà per assajar els balls”. Vidal apunta que han de polir tots els actes de Santes i que “s’assagen bàsicament les coreografies, s’ensenya a la gent que no el sap i s’acaben de polir els defectes o els últims detalls “. Al principi de cada assaig la colla assaja sense les figures, per tal de recordar els passos i comprovar que tot va bé, i després “arriba la prova de foc, fer el ball amb el gegant a sobre, que no té res a veure a fer-ho sense”, afegeix en Toni. És també una preparació física, ja que els esperen cinc dies intensos on el temps que passa cada portador amb la figura pot ser força llarg, depenent de l’ambient que hi hagi o de la música o peça que toqui ballar.
L’acte més multitudinari
El Desvetllament, la nit de 25, un dels emblemes de Les Santes, és l’acte més especial per a la colla. També el que es pateix més “Com a portador no ho gaudeixes prou, ja que és el dia que més has d’estar per la figura i vetllar sobretot perquè la gent pugui tocar-la però ho faci amb cura”, explica en Toni. Tant aquest com el “No n’hi ha prou” són actes on el tarannà de la gent fa que els membres de la colla hagin d’estar molt més atents que la resta de dia. Tot i això, en Toni recorda que “som set portadors per figura i amb això es garanteix que els sis que estan fora puguin fer el que convingui perquè no li passi res al gegant”.
Malgrat tot, reconeix que és un privilegi poder participar d’una nit com aquesta: “És molt maco i una sort poder-ho viure des del cor de l’acte, com a portador de gegant”. Des de l’interior d’un els gegants de la família Robafaves no s’és conscient de la massificació que l’acte ha pres en els darrers anys. “Ho vivim tant des de dins que no veiem tots els problemes que hi ha a fora, com més t’allunyes dels gegants”.
“Un honor i una sort”
Portar un Gegant de la Família Robafaves durant els actes de la Festa Major de la ciutat és una de les experiències més enriquidores pels membres de la colla, en l’àmbit personal i com a mataronins. Comporta a més una gran responsabilitat, ja que la Família Robafaves és un dels símbols històrics de la ciutat i que desperta més admiració entre els mataronins. “Jo només ho defineixo així: és un honor i una sort poder-ho fer”, explica en Toni.
-
Figures històriques
Els Gegants de Mataró estan documentats des de fa segles. De fet, la primera nota escrita data de finals del segle XVII, quan els gegants eren propietat de la Confraria de la Minerva i sortien per la celebració de Corpus a la capital del Maresme. A finals del segle següent ja participaven en les processons del 27 de juliol, dedicades a Les Santes. Tot aquell que vulgui ser portador de la Família Robafaves ha d’anar al Departament de Cultura de l’Ajuntament de Mataró i apuntar-se a la llista d’espera. Pot fer-ho qui vulgui però cal saber que l’espera és llarga, ja que el número de la colla és tancat amb els 28 portadors. Però tot arriba: enguany, per exemple, s’estrenen dos nous components. Amb paciència i temps, es pot acabar formant part d’una de les icones més representatives de la ciutat.
-
Comentaris