L'escola de ciclisme al Velòdrom mataroní. Foto: Esport Ciclista Mataró
L'escola de ciclisme al Velòdrom mataroní. Foto: Esport Ciclista Mataró

Nou impuls al ciclisme mataroní

Els dos clubs ciclistes de la ciutat uneixen esforços per donar una nova vida al Velòdrom, un equipament esportiu històric que havia caigut massa en desús

“Mai vaig arribar a ser professional, però sóc un privilegiat de la bicicleta: m’ha donat salut i amics, que és el més important a la vida”. Jordi Vales, als seus 86 anys, segueix sortint a pedalar sovint i fa gala d’una llarga llista de competicions amateurs i de mil batalles ciclistes en les que ha pres part. Al seu costat hi ha Josep Bruguera, un altre veterà amb una fal·lera desmesurada per la bicicleta: al llarg de la seva vida ha recorregut uns 700.000 kilòmetres sobre dues rodes. “Seria com donar la volta al món 10 vegades!”, s’exclama, mentre mostra una foto del trofeu acreditatiu que li va regalar la Federació Catalana de Ciclisme. Vales i Bruguera conversen des d’un dels llocs de Mataró que més alegries, i també disgustos, els ha donat com a veïns i ciclistes de la ciutat: el Velòdrom, a tocar del Parc Central.

Molts mataronins no són conscients que a la ciutat hi ha una joia de la categoria del Velòdrom, un equipament únic a nivell estatal que fa massa anys que llangueix i no es posa en valor. Res a veure amb la seva època daurada, a mitjan segle XX, quan alguns dels millors ciclistes del món hi rodaven sovint. “Te’l mires ara i, si el compares amb els temps gloriosos, sap greu veure’l així” explica Bruguera. Ell i Vales són membres històrics de l’Esport Ciclista Mataró i el Club Ciclista Iluro, els dos clubs històrics de la ciutat. Els mateixos que, després de massa anys de friccions i mal ambient, han decidit per fi unir-se per donar un nou impuls al Velòdrom i al ciclisme mataroní. 

Esport Ciclista Mataró i Club Ciclista Iluro han superat velles friccions i treballen junts

“Fa molt de temps que s’hauria d’haver fet aquesta unió, però els mals rotllos existents ho van anar impedint”, apunta Vales. “Mai no és massa tard” afegeix Bruguera. Ells dos són el testimoni viu de la rica història i tradició ciclista de Mataró, de la qual n’han pres el relleu Lluc Romera i Isma Carrete, actuals presidents de l’Esport Ciclista Mataró i del Club Ciclista Iluro, respectivament. “El ciclisme és molt competitiu, els corredors ho porten a la sang; això s’acabava traslladant als clubs i sorgien els recels”, afirma Carrete. “Però nosaltres no estem aferrats a totes aquestes històries del passat que són les que han estat a punt de fer que desapareguéssim”, afegeix Romera.

Velòdrom

Lluc Romera i Isma Carrete, al capdavant dels clubs ciclistes. Foto: R. G. 

Les dues entitats miren al futur amb un pla per treballar conjuntament i fer que el Velòdrom torni a omplir-se de rodadors, tant infants com adults. Per fer-ho, han aconseguit que l’Ajuntament, després de molts anys de tenir abandonades les instal·lacions per manca d’ús, invertís 43.000 euros en millorar el paviment de la pista. “És una reforma de mínims però que permet tornar a fer servir les instal·lacions amb garanties”, destaquen des dels clubs, que entenen que de moment la reforma no vagi a més. “Ara hem d’aconseguir que el velòdrom s’ompli d’activitat” apunta Romera. 

L’Ajuntament s’hi ha sumat aportant 43.000 euros per a millorar el paviment de la pista

Mataró ha estat cantera de ciclistes com Eduardo Gonzalo, que va competir en quatre Tours de França durant la dècada passada. Les velles i noves generacions del ciclisme mataroní esperen que aquest seguit d’iniciatives serveixin per revifar aquest esport a la capital del Maresme. De moment el nou impuls ja s’està notant a l’escola de ciclisme, que ha passat de 5 a 25 alumnes en aquest nou curs. L’escola està enfocada a la formació infantil de ciclisme en pista i carretera, per a nens i nenes d’edats compreses entre els 6 i 16 anys.

Velòdrom

Entrenament al Velòdrom. Foto: Esport Ciclista Mataró

La presència infantil i juvenil està dotant de nova vida el Velòdrom, i des dels clubs ciclistes s’han marcat com a objectiu mantenir una rotació setmanal d’unes 200 persones usuàries de l’equipament, tant dels alumnes de la nostra escola ciclista com dels socis, ciclistes d’altres clubs o altres propostes vinculades a aquest esport. “Volem aconseguir que més famílies s’animin a dur els seus fills i filles al Velòdrom, que cada tarda estigui ple de gent rodant, i que l’Ajuntament no tingui aquestes instal·lacions com una despesa sinó com a generadora d’actius i de llocs de treball”, afirma Carrete.

Velòdrom

Jordi Vales i Josep Bruguera, dos històrics del ciclisme local. Foto: R. G. 

El velòdrom, un equipament històric

El Velòdrom de Mataró es va inaugurar oficialment l’any 1948, després de ser promoguda per i va arribar al seu auge de popularitat durant els anys 50, quan va acollir competicions internacionals i diverses eddicions dels Campionats d’Espanya darrere moto, de persecució en pista o de velocitat. Alguns dels millors ciclistes catalans de la història, com Miquel Poblet o Guillem Timoner, hi van competir en diverses ocasions. El Velòdrom va ser dissenyat per l’arquitecte Josep Maria Peris i destaca pel seu disseny únic, curt, ràpid i molt tècnic degut sobretot a la inclinació dels peraltats. Sempre s’ha dit que a un ciclista que sàpiga rodar a Mataró, qualsevol velòdrom europeu se li farà fàcil. 


 

 

Comentaris (2)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive