-
-

Aida Soriano Fiérrez

Les decisions arbitrals acaben amb les opcions de victòria de la UE Mataró

L'Archena es va endur la victòria per 69-88, però els unionistes no van baixar els braços en cap moment i van lluitar fins al final

L'enfrontament entre la UE Mataró i el Balneario Archena va acabar amb el resultat de 69-88 favorable als visitants. El partit, corresponent a la cinquena jornada de la Lliga EBA i disputat dissabte passat, dia 21, al Palau Josep Mora, va estar marcat, a partir del tercer quart, per les decisions arbitrals. Els homes de Tito Sobrín van patir un arbitratge gens imparcial, que va tallar les ales a un equip que podria haver lluitat per la victòria. La diferència final de 19 punts no reflecteix més que l'afany de protagonisme dels àrbitres, ja que fins el moment, el partit havia estat molt disputat. La Unió, que durant tot el matx havia hagut d'anar escurçant diferències amb el seu rival, va aconseguir posar-se a un punt de l'Archena i tot semblava indicar que la victòria no estava tan lluny com es podia esperar. Però la intervenció desafortunada dels àrbitres va començar a fer mal a l'equip unionista: la sanció de personals inexistents i la no sanció de personals clares, a més de l'expulsió, a falta de dos minuts pel final del tercer quart, de Tito Sobrín, que va veure el final del partit des de la grada, van truncar les aspiracions de l'equip mataroní. Malgrat tot, els jugadors unionistes van lluitar fins al final i no van deixar de buscar la victòria en cap moment.

Primers dos quarts molt disputats
Durant els cinc primers minuts del partit, l'equip local va anar per davant al marcador; la bona pressió defensiva sobre jugadors com Mario Andrade i la concentració van ser claus. Tot i així, els homes de Tito Sobrín no es mostraven massa segurs de les seves possibilitats. Així doncs, l'Archena, que arribava al Palau Josep Mora imbatut i sent el líder del grup E, va igualar el marcador i va superar, uns minuts més tard, l'equip local. A falta d'un minut pel final del primer temps, les forces s'havien tornat a igualar i només un punt separava ambdós conjunts (15-16). Però els visitants van aprofitar el temps que restava per ampliar la diferència a cinc punts, amb un resultat al final del primer quart de 15-20. Durant el segon temps, la Unió va arribar a perdre de 10 punts en dues ocasions, però els unionistes van aconseguir reduir distàncies i posar-se a quatre punts del rival amb un 30-34 a falta de dos minuts per la mitja part. La bona actitud en defensa i el marcatge realitzat sobre Mario Andrade, un home que té una mitjana anotadora de 20 punts per partit, van ser importants, però l'escorta Sainero va estar molt encertat i no va permetre que el seu equip es veiés superat per la UE Mataró. Al final del segon període, el marcador reflectia un 30-37 favorable a l'Archena.

L'arbitratge trenca el partit
A la represa, l'equip mataroní va sortir convençut de les seves possibilitats: un triple d'Edgar San Epifanio i una cistella de Marc Forcada van posar l'equip de Sobrín a dos punts del rival (35-37). Posteriorment, a falta de sis minuts pel final del tercer període, la Unió amb un triple de Jordi Ventura es va tornar a posar a un punt (40-41). Però a partir d'aquest moment, tot es va començar a torçar com a conseqüència de les decisions arbitrals. Ningú hauria jurat que els col•legiats pertanyien a la Federació Catalana, però incomprensiblement, van dedicar-se a fer la vida impossible als unionistes. Un parcial de 2-12 va permetre l'Archena distanciar-se dels mataronins. Però encara hi hauria temps per a més sorpreses: a falta de dos minuts pel final del tercer quart, les protestes de Sobrín per una falta no assenyalada amb anterioritat sobre Jordi Ventura, van portar a un dels àrbitres a prendre la decisió d'expulsar el tècnic unionista i atorgar als visitants tirs addicionals. El públic del Palau Josep Mora, indignadíssim amb la decisió dels àrbitres, va aplaudir Tito Sobrín, quan aquest es dirigia al túnel de vestuaris. Així les coses, els unionistes van intentar controlar la seva ràbia, però van perdre la concentració, arribant al final del tercer quart amb un 43-62 en contra. Albert Illa, qui va haver de fer-se càrrec de la difícil situació en la que els àrbitres havien deixat la Unió, va intentar asserenar els jugadors locals i tornar a ficar l'equip al partit. Però novament els àrbitres, amb la sanció de faltes inexistents, no van permetre els unionistes sobreposar-se. La distància entre els dos equips va arribar a ser de 22 punts. Tot i així, els joves jugadors de la Unió no es van donar mai per vençuts i Jordi Ventura (28 punts), com a cap visible de l'equip, va agafar la responsabilitat i amb la conversió de dos triples seguits, a falta de set minuts pel final, va demostrar que l'equip estava ferit, però no havia abandonat la lluita. Fins i tot, es va arribar a reduir la diferència a 11 punts quan faltaven tres minuts pel final del partit, però l'encert de l'equip rival de la mà de jugadors com Yánez i novament, les decisions dels àrbitres, que mai van deixar de crispar l'ambient del Palau, van fer impossible acabar de maquillar el resultat final de 69-88.