Marc Mayola/acpg

El Thos i Codina i el Satorras participen en el pla 'l'Esport a l'Escola'

Aquest Pla Experimental té l'objectiu d'aconseguir que un 95% d'estudiants practiquin esport en el seu centre educatiu.

Més de 10.000 alumnes participen en un programa per rellançar l'esport escolar. A partir d'aquest curs, 10.800 alumnes de 107 centres educatius de tot el país (23 CEIP, 73 IES i 11 centres concertats), seran els protagonistes d'aquest ambiciós pla impulsat pel Departament d'Educació i la Secretaria General de l'Esport.

Els IES mataronins Alexandre Satorras i Thos i Codina han acceptat formar part d'aquest projecte, però els responsables esportius d'aquests centres tenen visions ben diferents sobre el pla. Per Joaquim López, Cap del Departament d'Educació Física del Satorras, l'experiment fa volar coloms: "He llegit coses molt estranyes, volem estar al nivell de Suècia amb instal·lacions de Gàmbia o Moçambic. A l'hivern, a les sis, ja no podem entrenar per manca d'enllumenat artificial. Els nanos cauen i es fan mal perquè el terra de la nostra pista és abrasiu i encara tinc una cistella de bàsquet de fa trenta anys". En aquest sentit, López reclama una millor distribució de les subvencions: "L'Ajuntament fa el que pot, però els que ara de subvencionar aquest pla tan ambiciós han de saber que les partides necessàries han d'anar a parar allà on són necessàries." A més, aquest Pla Experimental contemplava uns cursets de dinamitzadors esportius pels alumnes dels centres que hi participen. Unes classes que s'han realitzat aquests dies al CAR de Sant Cugat però que no han comptat amb cap representant del Satorras perquè "ens van avisar sense temps material per organitzar-ho com Déu mana i no hem pogut enviar-hi cap dels nostres alumnes."

Il·lusió pel projecte
En canvi, Catia Lafay, la coordinadora de l'Associació Esportiva Escolar del Thos i Codina, explica que "nosaltres sí que hem pogut enviar-hi quatre alumnes. Vam haver d'organitzar-ho tot a córrer cuita perquè vam rebre la carta d'inscripció al mes d'agost, però a principis de setembre ho vam enllestir i els quatre nanos han tornat encantats del curs que han fet al CAR." L'objectiu del Pla és fomentar un creixement espectacular de l'esport a l'escola de manera que, en deu anys, es vol passar del 15 al 95% de participació i, d'aquesta manera, situar Catalunya al mateix nivell dels països europeus líders en aquesta matèria. Lafay, doncs, està esperançada i animada amb aquest ambiciós projecte: "Jo no sóc pessimista. Si vols organitzar equips i fer esport necessites material. Això vol dir subvencions, i aquestes ens arribaran per part de les administracions. Ara mateix no gaudim d'un nivell òptim però ens hi hem d'implicar." La coordinadora de l'A.E.E. del Thos i Codina explica com es poden aconseguir uns nivells de participació tan alts com els que s'han marcat d'objectiu els impulsors del pla: "Hi ha d'haver una bona oferta esportiva i sobretot crear molta motivació. Motivació de material, d'entrenadors, de premis, de competicions, etc. Intentarem buscar la motivació dels nens perquè s'apuntin al projecte encara que no els agradi l'esport i només ho facin per amistat amb els seus companys."

El Pla Experimental de "l'Esport a l'Escola" es portarà a terme, bàsicament, a partir de la creació d'Associacions Esportives Escolars formades pel director del centre, el professorat, els alumnes i els pares. Aquestes associacions s'encarregaran de coordinar totes les activitats esportives del centre, dinamitzaran el club poliesportiu i, regularment, i sempre que hi ha hagi alguna celebració especial en el si de l'institut o escola, organitzaran actes esportius per fomentar la participació de tothom.

Com a complement al Pla Experimental, el Departament d'Educació i la Secretaria General de l'Esport han signat un acord per construir dotze pavellons poliesportius en centres públics de primària i secundària. Aquests pavellons seran de "doble porta", és a dir, que comptaran amb una entrada pels alumnes en horari lectiu i una altra destinada a l'ús de la resta de ciutadans, per poder utilitzar l'epai fora d'aquesta franja horària. Això sí, ni el Satorras ni el Thos i Codina tenen constància que algun d'aquests pavellons es construeixi a Mataró.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive