-
-

capgros.com

David Garcia, treballador de la construcció a Suïssa

Testimonis de mataronins que viuen a l'estranger

Ens pots dir el nom, la ciutat on vius i la feina i activitat que hi desenvolupes?
Em dic David Garcia, visc a Düdingen, un poble proper a Fribourg, a la Suïssa Romanda . Treballo com a paleta a una empresa de renovacions i revaloracions d’immobles. Tan aviat renovem granges de més de 300 anys com renovem cases d'allò més sofisticades.

Quan i què et va impulsar a marxar-hi?
Vaig venir a Suïssa al juliol de l'any passat. Els primers tres mesos els vaig passar vivint a Berna, la capital del país. Els motius de sortir a l'estranger són un cúmul circumstàncies. Principalment el motiu va ser econòmic. A Espanya tenia un treball a prop de casa, amb bons companys… però  la precarietat era una constant, no tenia cap futur. L'altre motiu és personal, tenia ganes de provar-me, d'aprendre coses noves, créixer com a persona i professionalment.

Tens previst quedar-t’hi molt de temps o penses a tornar?
No tinc ni idea de quan tornaré, ni si tornaré. Només sé que ara mateix el meu lloc és aquí.

Quins contrastos has notat en el teu país d’ acollida?
N’he trobat molts. El temps per exemple. Les estacions de l'any es viuen més intensament. La naturalesa t'envaeix. També està el tema de la convivència de tants idiomes i tants dialectes. A la part alemanya un suís d'un cantó (província) té un dialecte del suís-alemany completament diferent al d'un de dos cantons més enllà, tant que poden no entendre's entre ells. Més coses. Els suïssos estan acostumats a tenir-ho tot controlat, no estan acostumats a perdre. Tenen molts casos de gent que va al psicòleg precisament per aquesta particularitat.

Què t’ha sorprès més del teu nou país?
Que un dissabte a la tarda a ciutats com Fribourg, la ciutat estigui morta. No viuen el carrer. O que votin absolutament tot. Tenen una democràcia molt participativa. Els suïssos que he conegut, sobre tot els clients al treball, són molt amables, em porten café al matí, pastetes, pastissos de xocolata calenta… Ens deuen veure amb cara de famèlics o alguna cosa! Haha!  O coses com el tema d'usar una rentadora comunitària a la majoria dels habitatges. A casa meva haig de ficar monedes de 20 cèntims per fer una rentadora. Vaig com boig sempre recercant monedes.  Nois, això si que és un problema!

Què trobes més a faltar de Mataró?
La família, els amics, el mar, o simplement passejar per la ciutat. Coses senzilles que es troben a faltar.

Estàs connectat a l’actualitat de la ciutat?
Gràcies a Internet  sé d'algunes notícies via facebook pels murs d'alguns amics. Altres vegades faig un cop d'ull a la diari online del Capgròs.

Com veus Mataró en la distància?
De vegades amb nostàlgia. És un sentiment estrany, però sé que en un futur tornaré a gaudir de la ciutat, més si cap, després de tota aquesta experiència.

Ens pots explicar alguna anècdota?
Moltes, sobretot amb el tema de l'idioma. De vegades barrejo idiomes. Puc parlar en francès barrejant paraules en portuguès,  anglès,  italià, fins i tot estic començant a aprendre una mica d'àrab. És un país multicultural. No deixa de fer-me gràcia com són de cerimoniosos els suïssos per saludar-se a tota hora: Salut!, Bonjour… ça va? tout bien?, au revoir, bonne journée et bonne wekeend!

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive