El ciclisme torna a estar de moda. Cada cop proliferen més les persones de totes les edats que surten amb la bicicleta. Per carretera. Per muntanya. Amb amics o sols. Uns estils de vida cada vegada més saludables, sobretot entre població adulta que descobreix passats els 35 anys aquesta disciplina, són part del motiu d’aquest fenomen que té una gran salut a Mataró. Al menys pel que fa a la pràctica amateur. Nando Moreno, de la botiga Morenito -un clàssic del sector- i membre de l’Esport Ciclista Mataró, explica que a la capital del Maresme hi ha un ‘boom’ totalment comprensible, que s'accentua amb la visita en els darrers anys dels millors ciclistes del món amb la Volta a Catalunya
“El ciclisme permet fer esport, marcar-te reptes personals a superar i competir contra tu mateix” (Vicenç Rebollo)
Ciclista des de ben petit, Moreno recalca el privilegi que suposa viure al Maresme. “Tens tota la carretera que vulguis, una serralada a tocar i espais molt tranquils i allunyats dels vehicles; a més, el Vallès està molt a prop”, desgrana. Per ell, Mataró és un lloc “idoni” per practicar el ciclisme, també per la presència del velòdrom tot i que ja no està en les millors condicions. En el mateix sentit s’expressa Vicenç Rebollo, president del Club Onveló, societat ciclista lligada a la botiga del mateix nom i especialitzats en sortides cicloturístiques: “al voltant tenim un territori espectacular amb el Mediterrani a un costat i el Montseny a l’altra”.
La presència de la Volta Catalunya a la ciutat té més sentit que mai. Per a Rebollo, el retorn del ciclisme com esport popular es deu a diversos motius: “Vivim una època daurada com no n’hi havia cap des dels vuitanta, i es deu a que la cultura de la bicicleta ha anat guanyant pes. Abans estava mal vist i ara cada vegada s’associa més a la cura del medi ambient; també ha ajudat la presència de bicicletes dins de les ciutats i per ús urbà”.
“Mataró hauria d’apostar per un nou velòdrom, si Calella va canviar el seu turisme de borratxera per turisme esportiu aquí podem ser pol d’atracció en aquest camp” (Nando Moreno)
Sortir amb bicicleta és el que fan milers de maresmencs cada cap de setmana. Entre ells, molts aposten pel cicloturisme, una disciplina creixent. “No es tracta de fer turisme, malgrat el nom, sinó de sortir a cobrir reptes personals lligats amb recorreguts pel territori; l’atractiu del ciclista és marcar-se un temps i superar-lo properament, més que guanyar al company que va al seu costat”, explica Rebollo, que afegeix: “Sortir en grup, competir amb tu mateix i veure llocs espectaculars, tot en un”. Una disciplina que funciona gràcies a la presència, cada vegada major, de clubs que es generen al voltant de botigues de bicicletes. “Fa temps que passa, la gent no va ales reunions de clubs tradicionals però sí que ve diversos cops per setmana a la botiga, on es comparteix la passió pel ciclisme”, desgrana. Des d’allà es creen sortides i activitats que generen comunitat i provoquen que l’afició per aquest esport creixi i es potenciï.
Ciclisme de competició a Mataró
En una situació diferent es troba l’escena competitiva a Mataró en el món del ciclisme. Moreno explica que l’EC Mataró compta amb una vintena de nanos que van al club “a aprendre i passar-ho bé”. “Això sí, quan arriben a esglaons de competició com categories cadets, ens ve una mica gros i el que fem és buscar-los un equip en condicions, normalment a Terrassa o Sant Boi”. Que no hi hagi tanta volada com altres esports es deu a diversos factors: “la manca d’equipament és evident, amb un Velòdrom que no permet entrenar com cal", afirma (han hagut de cancel·lar una cursa de Copa Catalana prevista per l’abril). Però també reconeix que "ens falta estructura per poder treballar amb un gruix de joves més elevat”. Moreno lamenta que Mataró no aposti per un velòdrom nou, ja que podria dinamitzar més la ciutat: “Calella va canviar el turisme de borratxera pel relacionat amb l’esport i les triatlons, aquí seríem un pol d’atracció perquè no hi ha velòdroms coberts a prop”. Aquest projecte s’ha presentat més d’una vegada a l’Ajuntament, però no és viable a nivell econòmic a dia d’avui.
Temps gloriosos
Res a veure amb dècades anteriors, on el ciclisme, juntament amb la boxa, dominava l’esport mataroní. “Als anys 40 la gent venia al Velòdrom a veure les curses i feien mans i mànigues per entrar; alguns venien amb bosses de gel fent-se passar per treballadors del bar per poder-se col·lar perquè no hi havia entrades per tothom!”, explica Moreno. Eren dies diferents, en el que el club Deporte Ciclista Mataró va pagar-se de la seva butxaca el velòdrom en un espai cedit per l’Ajuntament. Posteriorment, quan el velòdrom va ser inviable econòmicament, es va cedir la instal·lació al consistori.
Miquel Poblet (dreta) al Velòdrom de Mataró
Durant anys, Mataró va acollir “competicions internacionals amb els millores ciclistes d’Europa”, i inclús esports com l’esmentada boxa, també amb molta volada a la capital del Maresme a mitjan del segle passat, eren una secció dins del club ciclista. Un èxit que sembla difícil de repetir, ja que el ciclisme indoor en velòdroms no té molta sortida a Espanya, tot i que tal i com explica Moreno, aglutina 50.000 persones en proves a altres punts d’Europa, com a Bèlgica. Aquí, el que triomfa actualment és el ciclisme de carretera i muntanya. Poder emular els campions que la setmana vinent vindran amb la Volta Catalunya.
Comentaris