Eloi Aymerich

Escuder: "Companys va representar el nacionalisme ben entès"

El promotor cultural Raimón Escuder ha glossat la figura del president de la Generalitat de Catalunya afusellat a Barcelona el 1940, en un acte d'homenatge a Can Palauet.

Escuder ha començat explicant els orígens de Lluís Companys, nascut a Terrós, municipi de Tornabous, a la provincia de Lleida, que en aquella època era de tradició pagesa, cosa que deuria influïr en la seva línia política; "era un home profundament preocupat pels conflictes socials tant dels pagesos com dels obrers", ha dit l'erudit. Companys va jugar un paper d'innovació d'opcions polítiques; "va tenir una vida difícil, perquè va haver de jugar en un camp complex, en el que es combinaven elements socials i de progrés i catalanisme polític, una cosa força novedosa en aquell moment" ha explicat.

Escuder ha descrit el llarg recorregut de Lluís Companys des de la militància de base fins a la presidència de la Generalitat. La seva trajectòria toca molts camps, des del 1900, creant l'Acció Escolar Republicana, com passant pels seus contactes amb els reformistes espanyols del règim el 1913 o quan el 1931 va ser escollit alcalde de Barcelona i diputat a Corts Generals de Madrid, on va arribar a ser ministre de marina.

Advocat laboralista d'ofici, va col·laborar estretament amb la Unió de Rabassaires, força que va portar l'argentoní Josep Calvet a ser conseller d'agricultura de la Generalitat. Companys va patir diferents períodes d'empresonament abans del 1936, i va arribar a ser deportat a Maó. Amb la proclamació de la República Catalana, a l'octubre del 1934, Companys va crear un precedent de conflicte armat que es veuria amplificat amb escreix el juliol de 1936, quan enmig d'un esclat de revolta popular i política va haver de regir la presidència de Catalunya amb moltes dificultats.

Escuder ha volgut acabar la conferència explicant que Companys va mostrar sempre la seva voluntat de crear governs de concentració, amb un republicanisme catalanista encés i militant fins al final. "El nacionalisme transversal i integrador de Companys és una herència de tots els catalans, que l'hem de recollir per aplicar-lo en aquests moments en que cal definir-nos com a ciutadania", ha conclòs.

L'acte, al qual han assistit una trentena de persones, ha comptat amb la presència de Jaume Graupera, president del Patronat Municipal de Cultura i la presidenta d'Òmnium Cultural Mercè Colomer –entitat que ha organitzat la conferència. En les seves introduccions, tant Colomer com Graupera s'han referit a la importància de la pervivència de la memòria d'una lluita que va donar sentit a un sacrifici. "El record és més vigent que mai; encara en els nostres dies ens cal lluitar per poder ser qui som i per parlar com parlem" ha dit Mercè Colomer.

El personatge
El conferenciant, Raimón Escuder, va ser diputat al Parlament de Catalunya del 1980 fins al 1999 per Convergència i Unió, i forma part d'Òmnium, del Fòrum Català pel Dret a l'Autodeterminació i la Comissió de la Dignitat.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive