Una imatge. Quilòmetres i quilòmetres d'altiplà, només de tant en tant matolls d'herba. Al bell mig de la solitud hi ha una cabana d'adob i palla. I davant, veient passar les hores, una dona gran, arrugada i de pell cremada per la duresa del clima. A més, és cega. Aquesta i altres imatges igual de dures es poden veure aquests dies en una exposició que la Parròquia de Sant Josep i l'Associació d'Amics del Bisbe Joan Godayol han organitzat al local annex al Col·legi Cor de Maria per explicar la campanya nadalenca a favor de la prelatura andina d'Ayaviri (Perú).
Aquest any, l'objectiu de la campanya és aconseguir 12.300 euros, una quantitat necessària per posar en marxa un sistema d'assistència social i sanitària pels ancians i discapacitats que viuen en les zones rurals d'Ayaviri. La majoria d'aquestes persones estan soles, ja que la resta de família ha hagut de desplaçar-se a la gran ciutat com un intent desesperat de millorar la subsistència. Segons va explicar ahir en l'acte d'inauguració el President de l'Associació del Bisbe Joan Godayol, Joaquim Montserrat, hi ha dues formes de col·laborar en aquest projecte: es poden comprar butlletes solidàries, amb les quals es participa en el sorteig de dues paneres, o participar en la subhasta dels quadres exposats, tots ells cedits per artistes locals.
La seu de la campanya, fins el 5 de gener, estarà oberta els dies laborables cada tarda de 6 a 9 del vespre i els festius, excepte l'1 de gener, de 12 a 2 del matí i de 6 a 9 de la tarda. Enguany, en aquest mateix espai, també s'han programat tres taules rodones. A la primera, avui mateix, alguns feligressos de la Parròquia de Sant Josep explicaran el viatge que van fer a Ayaviri aquest estiu. Dijous, 30 de desembre, membres d'ambdues entitats faran un repàs dels projectes finançats al llarg de deu anys d'agermanament i de set campanyes nadalenques. I finalment, el proper dilluns, 3 de gener, les darreres voluntàries que han treballat al costat del bisbe Joan, mataroní responsable de la prelatura, explicaran les seves vivències, particularment les visites a les zones rurals. Tots aquests actes seran a 2/4 de 9 del vespre.
Tanca l'exposició una altra fotografia, aquesta més esperançadora. La doctora Enma, membre de l'equip mèdic del dispensari d'Ayaviri i resposable local del projecte, aten una anciana davant de la seva cabana. Els organitzadors demanen que un cop acabada la campanya aquesta imatge es pugui repetir de foma quotidiana.
Comentaris