Jaume Roig

És just i necessari: defensem les nostres pensions

Més d'una vegada he manifestat, en presentar-nos l'Ajuntament de Mataró el resum de l'estat de la ciutat, que en aquest resum hi manca una de les dades econòmiques importants: la quantia que ingressen els ciutadans i ciutadanes que són pensionistes i jubilats.

Al Maresme, l'any 2009, 73.877 persones han percebut una pensió del Règim General de la Seguretat Social. D'aquest total, la pensió de 44.575 pensionistes és d'una quantia inferior al SMI, i 29.302 pensionistes han cobrat una pensió per sobre del SMI. Val a dir que el salari mínim interprofessional, l'any 2009, era de 624 euros mensuals per catorze pagues. Pensions, com es veu, insuficients i manifestament millorables.

Sobtadament aquest tema ha passat a primer pla i convé, sense esgotar el tema, deixar tres o quatre coses molt clares per afrontar el debat que de ben segur hi haurà, més ben dit, que ja ha començat.

Una primera evidència: hi ha un progressiu envelliment de la població, que farà que es generi un nombre creixent de pensions, i també, una quantia mitjana més elevada i durant més anys, pel positiu increment de l'esperança de vida. També hi ha una altra certesa, que l'edat de jubilació, de manera efectiva, es va endarrerint. Hem passat dels 62'5 a 63'8 anys en el conjunt del sistema, de manera que s'apropa a l'edat legal d'accés a la jubilació, els 65 anys.

Cal saber que la situació financera del sistema és positiva. L'any 2008 l'excedent va ser de 8.000 milions d'euros, i el de 2009 ha superat aquesta quantitat. A més, la previsió de superàvit per a l'any 2010 és de 2.700 milions d'euros. Cal afegir que el fons de reserva de la Seguretat Social ja supera els 60.000 milions d'euros, i arribarà molt probablement als 62.000 milions.

Convé recordar que CCOO és l'única organització que ha signat tots els acords que s'han fet en el marc del diàleg social sobre aquesta matèria. La responsabilitat i la coherència que sempre hem tingut ens dóna tota l'autoritat per mostrar la nostra disconformitat en l'endarreriment de l'edat legal de jubilació que vol el Govern de l'Estat. És una mesura innecessària i desproporcionada, i a més contradictòria amb qualsevol iniciativa de reduir les cotitzacions socials, o, el que és el mateix, qualsevol mesura que debiliti l'estructura d'ingressos del sistema, que també tindrà la nostra oposició.

En la línia de reforçar l'estructura dels ingressos, cal continuar amb el procés de separació de les fonts: deixar de finançar amb cotitzacions les despeses de personal de l'administració de la Seguretat Social; incrementar el salari mínim interprofessional, ja que serveix de base de cotització mínima; augmentar les bases mínimes de cotització, amb una adequació de la quantia de la pensió màxima.

Cal saber que des del 2008 la Comissió parlamentària del Pacte de Toledo està treballant. Sabent això, encara s'entenen menys les sortides de to del Govern de l'Estat en aquests temes. I cal recordar que abans de començar el debat sobre la renovació del Pacte de Toledo, cal complir l'Acord de Pensions de 2006.

El sindicat sempre ha defensat el nostre sistema de pensions, pel fet que és un dels pilars bàsics de la societat del benestar, i a més és l'expressió de la solidaritat intergeneracional. A millorar i a enfortir el sistema de pensions el sindicat sempre hi estarà a favor; ara bé, si el que es vol és debilitar-lo i empitjorar-lo, ens hi tindran aferrissadament en contra.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive