Teòricament com un acte de Santes i a la pràctica com una senzilla presentació a nova sala de plens de l'Ajuntament –lluny de la performance muntada just fa 365 dies en presència del president Pujol i al Teatre Monumental- el dijous dia 24 a la tarda es va entregar el Premi Internacional Laureà Mela 2003 al barceloní Màrius Sampere, autor de l'obra Jerarquies.
L'acte, presidit per l'alcalde de Mataró, Manuel Mas, i Emili Surinyach de la Fundació Cecassa va començar amb un breu discurs d'Antònia Ramírez, la viuda de Laureà Mela, que va agrair l'esforç en la promoció de la poesia que fa la Fundació Cecassa amb la convocatòria d'aquest premi: "En Laureà s'estimava molt la poesia i Mataró. Segur que des d'allà on sigui estarà molt content de l'acte d'avui". Posteriorment va prendre la paraula Dylan Surinyach, que com a secretari de la fundació va llegir el veredicte del jurat.
Sam Abrams, membre del jurat, va ser el responsable de la glossa de l'obra, i no va escatimar elogis: "Hi ha dos tipus de premis", va començar dient. "Els que honoren l'escriptor i aquells on l'escriptor honora el premi". Abrams va dir que ens trobàvem davant un gran poeta i amb un llibre molt especial: "Aquest no és un llibre més perquè Màrius Sampere aconsegueix, una vegada més, renovar-se sense deixar de ser ell mateix. Cada vegada puja més el llistó". Segons ell, la novetat que l'escriptor barceloní deixar lluir a Jerarquies és que es tracta del seu llibre més radical, amb poemes breus i molt intensos i un vocabulari despullat. En darrer terme, Abrams va dir que Sampere era el poeta de l'autenticitat.
En acabat, l'alcalde Manuel Mas va entregar el premi a Sampere i aquest es va dirigir als presents de forma emotiva i usant, com no podia ser d'altra manera, estructures poètiques: "No em proposo res més que investigar en la bellesa d'allò incomprensible", va dir.
Comentaris