El proper setembre de 2013 farà trenta anys que impartim estudis d’enginyeria industrial a l’Escola Universitària Politècnica de Mataró. Celebrar anys sempre és motiu de satisfacció i més encara si s’arriba amb la satisfacció de la feina ben feta i dins el Tecnocampus.
Si analitzem el darrer macroestudi realitzat per l’Agència de qualitat Universitària de Catalunya l’any 2011 (disponible públicament aquí ) i comparem les nostres dades amb les dels altres centres que imparteixen estudis similars, observem que som el centre que té un percentatge d'estudiants més alt compatibilitzant feina i estudis. De fet no és casualitat ja que precisament vam decidir impartir la docència concentrada en franges horàries de 17 a 21h, de forma que es facilités la compatibilitat entre la feina (majoritàriament pels matins) i la carrera. També és remarcable que la feina que desenvolupen és específica de la seva àrea. Això fa que el tipus d’ambient que es respira dins de l’aula sigui de compromís i responsabilitat. En definitiva, un ambient de treball i esforç de debò. En l'àrea TIC (telecomunicació i informàtica) també tenim el percentatge més alt de titulats amb contracte fix si ho comparem amb la resta de centres universitaris que imparteixen estudis d’aquesta àrea.
Aquest mateix estudi mostra que som el centre amb menys precarietat laboral. En l'àrea TAP (tecnologies avançades de la producció) que engloba les enginyeries industrials som el centre amb el percentatge més alt de titulats amb feina estable (comptada com la suma de contracte fix més autònoms). A més a més en l'àrea TAP vam ser l’únic centre amb un 0% de titulats treballant en feines que no desenvolupen funcions universitàries. En la resta de centres universitaris (a la UB, UAB, EUSS, UPC, Elisava, UdL, UdG, URV, URL i UVIC) aquest indicador va del 2.8% al 33.3%. Si mirem l’apartat de sous també ens trobem amb un 0% de mileuristes, mentre que en d’altres centres que imparteixen estudis de la mateixa àrea aquest percentatge arriba fins al 17.1%.
Aquests resultats quantitatius quadren amb el desnivell que trobem entre la quantitat d’ofertes de convenis de cooperació educativa i demandes de professionals, i la quantitat d’alumnes per a satisfer-les. Sens dubte, és un bon indicador de les necessitats del territori de professionals formats en aquestes àrees. Tot això ens porta a emprendre accions per a potenciar les enginyeries, amb accions com el moviment Xnergic (www.xnergic.com) per fomentar les vocacions tecnològiques i iniciatives amb les grans universitats que ens són properes (UPC, UPF), la direcció general d’universitats, etc. Una feina que fem de bon grat des del Tecnocampus en benefici dels nostres estudiants, Mataró i el seu entorn.
Comentaris